19.09.2016 Porođaj

Kako možete prepoznati prave znakove porođaja?

Čak i majke koje su predhodno prošle kroz trudnoću, ne mogu tačno da ocene kada porođaj počinje. Razlog leži u tome što su mnogi početni znaci porođaja prilčno diskutabilini i lako se pogrešno protumače: Da li su ovi grčevi zaista kontrakcije , ili su rezultat ljute pljeske ili sataraša koji ste juče pojeli? Da li ova mala količina iscurele tečnosti nastala zbog pucanja vodenjaka ili je to samo blago curenje urina nastalo jer se vaša beba namestila baš na vašu punu bešiku?

Pucanje vodenjaka
Verovatno imate noćne more o iznenadnoj pojavi porođajnih znakova dok se nalazite u liftu poslovne zgrade ili u bioskopu. Ali samo kod malog broja žena, kako je utvrđeno u jednom istraživanju, kod svega 8%, javilo se pucanje vodenjaka pre ostalih simptoma porođaja. Cak i kada pukne vodenjak, najverovatnije će te osetiti malo curenje, a ne veliko curenje, jer glava vaše bebe najčešće sprečava preveliko oticanje tečnosti napolje.

Kada je vodenjak oštecen, ovo obično znači da je porođaj veoma blizu. Osamdeset posto žena se spontano porodi u narednih 12 sati, kada pukne vodenjak. Kod onih kod kojih izostane, veštački se izaziva porođaj zbog rizika od infekcije usled oštećenja vodenjaka.

Imate jake, pravilne kontrakcije
Iako su snaŽne kontrakcije prepoznatljiv znak prorođaja, mnoge žene su zavarane praktikovanjem vežbi disanja za ublažavanje bola tokom kontrakcija, poznate kao Brekston Hiks vežbe, u poslednjim nedeljama trudnoće. Dakle kako možete prepoznati prave znakove porođaja? Brekston Hiks kontrakcije su retko kad jake i pravilne, i obično brzo prolaze. Ovo se javlja jer okidač za ove kontrakcije mogu biti glad ili dehidratacija. Dakle, utoljavanjem gladi i žeđi one prestaju.

Pravi porođajni bolovi, za razliku od njih, se ne smanjuju do samog porođaja. U stvari, za njih je tipično da postaju sve jači i češći tokom vremena. Na primer, ono što se javlja kao grčeviti osećaj može prerasti u posebne kontrakcije koje se javljaju od deset do osam, pet i tri minuta odvojeno. Najveći deo vremena, možete osećati ovakve kontrakcije kao čvrst band u vasim leđima koji se širi ka prednjem delu stomaka.

Tokom trudnoće, grlić materice ostaje zatvoren i zapečaćen sa mukusom. Ovo je prirodni način zaštite vaše bebe od infekcije. Ali kako trudnoća napreduje, grlić se rasteže i postaje mek, čime se priprema za porođaj i uklanjanje onog što je akumulirano tokom tog perioda.

Pojava dijareje
Na početku porođaja, vaše telo otpušta prostaglandine, grupu supstanci koje su slične hormonima, a koji uzrokuju kontrakciju materice i omekšavaju i otvaraju grlić. Ali prostaglandini takođe mogu hiperstimulisati creva, uzrokujući češću stolicu ili čak i dijareju.

Bolovi u leđima
Ako ste kao većina trudnih žena, možete imati mesecima bolove u leđima. Ali kada bol postane ekstremno jak, ovo može biti znak da dozovljavate tzv. “leđni porođaj”, što se dešava kod blizu trećine žena. Normalno, beba silazi u porođajni kanal okrenuta licem ka maminim leđima”. Ali u pojedinim slučajevima bebe silazi tako što lobanjom pristiska maminu kičmu. Rezultat je konstantan bol koji se širi duž stomaka ali je uglavnom koncetrisan u predelu leđa. Bez obzira da li prolazite kroz leđni porođaj ili ne, jak bol u leđima je siguran znak da ste spremni za porođaj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije