17.06.2014 Porođaj

Kako pobediti mastitis

Jedna od najvećih nevolja koja vas može zadesiti posle porođaja jeste upala grudi to jest mastitis. Evo šta je uzrokuje i kako se uspešno izboriti s ovom tegobom!

grudi

Pod pojmom mastitis podrazumeva se upala dojki kod dojilja, do koje dolazi zbog prodora bakterija u unutrašnjost dojke, najčešće kroz ranice (ragade) na bradavicama nastale usled nepravilnog dojenja. U početku novorođenče ne može da posisa sve mleko iz majčinih grudi, zbog čega višak obavezno treba iscediti. Ukoliko ostane u mlečnim kanalima, postoji velika verovatnoća da će se dojke upaliti.

Simptomi mastitisa

Čim se žena porodi, babice bi trebalo da je poduče kako da podoji bebu. Nažalost, u našim porodilištima žene su često prepuštene same sebi, pa zbog nepravilnog dojenja za kratko vreme postaju žrtve mastitisa čiji su simptomi sledeći:

– visoka telesna temperatura,
– crvenilo, otečene i tvrde dojke,
– jak bol koji se javlja kada se dojka pritisne,
– uvećane limfne žlezde u potpazušnom predelu,
– opšta slabost organizma i glavobolja.

Osim ovih simptoma, žena trpi bolove zbog ranica na bradavicama, što dojenje zna da učini „nemogućom misijom“. Grudi su prepune mleka i žena ima osećaj da će eksplodirati, a beba ne može da sisa jer iz takve dojke mleko ne može da curi. Sve u svemu, za ženu je to pravi pakao!

Metode ublažavanja bola

Lakši slučajevi mastitisa leče se primenom toplih obloga i tuširanjem dojki vrućom vodom. Toplota širi mlečne kanale, nakon čega je lakše iscediti mleko. Postupak je bolan, ali efikasan. Pražnjenje dojke najbolje je obavljati ručno ili pomoću pumpice, a potom, čim dojka omekša, bebi treba ponuditi da sisa, i to iz obe dojke.

Postupak treba ponavljati dok ne osetite olakšanje. Imajte na umu da će bol nestati samo ukoliko mleko nakupljeno u upaljenoj dojci bude isceđeno, odnosno posisano. Dakle, nastavite da dojite, ma koliko bolno bilo, jer će se stanje, ukoliko ne postupite tako, pogoršati i s vremenom postati ozbiljnije.

Da biste olakšali bol, popijte analgetik na bazi ibuprofena ili paracetamola (nipošto aspirin!). Pokušajte i ovo (mnoge mame tvrde da im je to pomoglo da ublaže bol): između dva podoja ubacite u grudnjak rashlađene listove svežeg kupusa i držite ih dok ne osetite olakšanje.
Ukoliko ne preduzmete nikakve mere da sprečite razvoj upale, stanje će se pogoršati i moraćete piti antibiotike. Ukoliko se formira apsces unutar dojki, problem će biti rešen operativnom drenažom koja se vrši u bolnici.

Kako sprečiti mastitis

* Najbolji način jeste REDOVNO DOJENJE i PRAŽNJENJE dojke. Dakle, dojte bebu na njen zahtev, a preostalo mleko ISCEDITE RUČNO ili POMOĆU PUMPICE.
* Nekoliko nedelja pre porođaja pronađite babicu ili patronažnu sestru koja će dolaziti da vas poduči pravilnom dojenju (verujte, bolje je i platiti za ovu uslugu nego kasnije trpeti nesnosne bolove).
* Posle svakog podoja bradavicu i tamni deo oko nje operite mlakom vodom. Nemojte koristiti sapun jer on isušuje kožu, a suva koža lakše puca. Nakon pranja osušite dojke tapkajući ih peškirom, a zatim bradavice namažite pantenol kremom.
* Često se dešava da usna šupljina novorođenčeta bude napadnuta gljivicama iz soja kandide, pa ju je zbog toga potrebno čistiti odgovarajućim gelom ili kremom (na primer nistatin).
* Nosite odgovarajući grudnjak za dojilje i unutar njega stavljajte uloške koji će upiti mleko koje curi iz dojki. Uloške redovno menjajte!

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije