13.06.2018 Porođaj

Kako prebroditi bebi bluz?

Kad splasne početno uzbuđenje zbog rođenja deteta, mlade mame često proživljavaju niz, na prvi pogled, neobjašnjivih emocija – duboku tugu, ranjivost, nezainteresovanost za svet oko sebe… Podrška najbližih u tim trenucima od presudnog je značaja…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Devet meseci nestrpljivo ste čekali susret sa svojom bebom, što se konačno i dogodilo. To je, bez sumnje, najčudesniji i najlepši trenutak u vašem životu. Sve teče baš onako kako ste želeli: porođaj je prošao bez problema, dete je zdravo, imate dovoljno mleka, a suprug, bake i deke naprosto su očarani prinovom u porodici.

PROČITAJTE I… Postporođajna depresija: Kako je pregrmeti?

Iako imate sve razloge da budete zadovoljni, nešto ipak ne štima – srećni su svi osim vas! Umesto da jedva čekate da napustite porodilište i podelite radost s dragim ljudima, nikako ne uspevate da se oslobodite bezrazložne tuge, napetosti i straha. Umorni ste, preosetljivi, ranjivi i nezainteresovani za svet oko sebe. Dok beba plače, želite samo da utonete u san i pobegnete od svega. Zbog toga osećate krivicu, misleći da je ne volite dovoljno, a ne usuđujete se da to osećanje podelite s najbližima.

Ne dozvolite sebi da upadnete u začarani krug i pomislite da s vama nešto nije u redu. Ovakve krize normalna su pojava – ne treba ih se stideti niti plašiti. Reč je o stanju koje se u medicini naziva postporođajna tuga ili bebi bluz.

Šta je postporođajna tuga
To je stanje za koje su najodgovorniji hormoni, umor, bol i stres. Javlja se dva do pet dana posle porođaja i najčešće traje kratko, od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Statistike pokazuju da čak 80% porodilja prolazi ovu krizu, pa su je stručnjaci proglasili potpuno normalnom reakcijom na novu životnu situaciju. Ukoliko se na vreme preduzmu adekvatne mere, uz podršku najbližih, ovaj poremećaj ne ostavlja nikakve posledice.

Koja je razlika između tuge i depresije i da li se ovo osećanje može sprečiti pogledajte na narednim stranama…
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije