30.01.2018 Porođaj

Kroz šta sve prolazi porodilja u periodu babinja?

Nakon završenog porođaja, pa sve do šeste nedelje nakon njega, porodilja se nalazi u dobu puerperiuma – babinja.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Karakteristike ovog doba su povlačenje materice – involucija, pojava lohija – sukrvičav sadržaj (koji se iz dana u dan menja ) i pojava mleka – laktacija. Veoma je važno da u tom periodu obratite pažnju na: ličnu higijenu (posebno polnih spoljnih organa), eiziotomiju, negu dojki, ishranu, prvu stolicu, hemoroide, uriniranje.

Ishrana u vreme babinja
Prva 3-4 dana nakon porođaja ishrana je mlečna. To podrazumeva laganu ishranu sa dosa povrća, supe, mlečnih proizvoda, jer nakon rećeg dana posle porođaja možete očekivati prvu stolicu. Nakon toga možete početi sa normalnom ishranom, koja je adekvatna, kao i u trudnoći. Hemoroidi su vrlo često prisutni u trudnoći, a nakon porođaja mogu biti uzrok vašeg teškog ustajanja iz kreveta, uzdržavanja od defekacije.

Higijena dojki
Higijena dojki je ista kao u trudnoći: pranje mlakom vodom, grubim peškirom istrljati bradavicu i areolu, nakon toga istisnuti malo mleka i obložiti bradavicu. To mleko ce napraviti film koji će štititi bradavicu od infekcije.

Mastitis – upala dojke u vreme laktacije nastala infekcijom
Mastitis nastaje kod porodilja koje imaju ragade (ranica na dojci), nepravilno prazne dojke, nepravilno doje i higijena nije na zavidnom nivou. Preponaje se po sledećim simptomima: otok i crvenilo dojke, ona je bolna i osetljiva, javlja se povišena temperatura. Ako prepoznajete ovo stanje, odmah stavite toplu oblogu, ispraznite dojku, uzmite antipiretik za skidanje temperature i hitno se javite svom ginekologu.

Napomena: Održavanje lične higijene u periodu babinja je vrlo važno kao i pravilna ishrana i eventualno konsultovanje sa nadležnim lekarom.

OVDE možete pogledati osam korisnih saveta za svaku porodilju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije