30.04.2018 Porođaj

Medicinski opravdani razlozi za izvođenje carkog reza

Broj porođaja obavljenih carskim rezom raste iz godine u godinu. U odnosu na period pre deset godina, učestalost izvođenja ovog operativnog zahvata povećala se za 34%. To znači da se svaka peta žena porodi hirurškim putem. Zašto je to tako? Da li to znači da je porađanje u moderno vreme postalo komplikovanije, ili je to postala lakša opcija i za lekare i za porodilje?

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Na osnovu svetski priznate medicinske literature, određena su stanja koja zahtevaju carski rez, pre određenog porođajnog termina ili u toku samog porođaja.

Patnja ploda jeste stanje kada se tokom porođaja broj otkucaja bebinog srca smanji, što ukazuje na to da se ono muči te da postoji nedostatak kiseonika (22% carskih rezova izvodi se iz ovog razloga).

Nenapredovanje porođaja je situacija kada kontrakcije postoje, ali iz nekog razloga ”ne rade svoj posao”, te ne dolazi do otvaranja grlića materice
(20% slučajeva).

Postojanje ožiljka na materici.

Ukoliko je prethodni porođaj završen operativnim putem, te zbog toga na materici postoji ožiljak, akušer će se možda opredeliti za ponovno izvođenje carskog reza zbog bojazni da ožiljak neće ”izdržati”, te da može doći do njegove rupture (što
predstavlja stanje opasno po život porodilje). Ovo se dešava u 14% slučajeva.

Karlični položaj bebe. Ukoliko na porođajnom izlazu prednjači bebina guza, a ne glavica, lekar će najverovatnije odlučiti da porođaj dovrši carskim rezom.

Placenta previja. Ukoliko posteljica u potpunosti ili delimično prekriva ušće materice, porođaj će se završiti carskim rezom.

Cefalo-pelvična disproporcija – ako je bebina glava velika u odnosu na prečnik ženine karlice, carski rez je pravo rešenje.

Prevremeni porođaj. Carski rez je za bebu manje rizičan od prirodnog porođaja.

Prevremeno odlubljivanje posteljice. Stanje kada posteljica pre vremena prestane s radom, te beba zbog toga ne dobija dovoljno kiseonika.

Višeplodna trudnoća. U velikom broju slučajeva jedna od beba nalazi se u karličnom položaju, te je zbog toga neophodno porođaj završiti operativnim putem.

HIV pozitivna majka. Beba se vadi carskim rezom da bi se sprečilo mešanje njene
i majčine krvi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije