23.03.2014 Porođaj

Nemate dovoljno mleka? Postoji rešenje!

Smanjena produkcija mleka problem je mnogih mladih majki. Evo kako da povećate količinu mleka u dojkama…

mleko

Smanjena produkcija mleka može nastati usled više razloga: loše ishrane, izloženosti stresu, nemogućnosti bebe da pravilno to jest dovoljno jako sisa i time stimuliše proizvodnju mleka te nedovoljno komfornih uslova prilikom dojenja. Evo najčešćih situacija u kojima se majka suočava sa ovim problemom:

NEREDOVNO DOJENJE

Ukoliko mama ne doji u pravilnim razmacima, to jest ako se mamine dojke ne isprazne nakon što je mleko nadošlo, produkcija mleka rapidno opada. Ako dete ne može pravilno da sisa, ako je prerano rođeno ili mora ostati na intenzivnoj nezi, mame bi trebalo da se izmlazaju u proseku svaka tri sata.

POROĐAJ CARSKIM REZOM

Majci koja se porodila carskim rezom biće neophodna pomoć u pronalaženju najmanje bolnog položaja za dojenje, ali to ne bi smela biti prepreka dojenju.

BOLNE BRADAVICE

Ako beba ne sisa pravilno, doći će do prekomerne iritacije bradavica. Nošenje štitnika za bradavice se ne preporučuje na duži vremenski period, jer dete u tom slučaju ne može dobro stimulisati mlečne rezervoare ispod bradavice. Neophodno je neko vreme, obično oko dve nedelje, da se bradavice priviknu na dojenje.

Korisno je nakon podoja istisnuti malo mleka i razmazati ga po bradavicama ili naneti melem za zaceljivanje ragada na bradavicama, koji nije neophodno spirati pre podoja. Bradavice treba prati samo mlakom vodom, bez sapuna ili gelova za tuširanje, jer se time mogu dodatno isušiti.

KANDIDIJAZA

Ukoliko bradavice svrbe i peku i ako se stvara probadajući bol koji ne prestaje ni posle nekoliko minuta dojenja, verovatno se radi o kandidijazi. Ova gljivična infekcija kod deteta se manifestuje belim flekama na ustima ili na jeziku, a često je praćena gljivičnom infekcijom u predelu pelena. Majka i dete moraju zatražiti stručnu pomoć i istovremeno se lečiti, ali ne treba prekidati s dojenjem.

KONZUMIRANJE LEKOVA

Ukoliko majka konzumira lekove tokom dojenja, treba imati na umu da aktivna supstanca preko probavnog sistema može dospeti u krv i odatle u mleko, te je neophodno konsultovati lekara o bezbednosti primene određenog leka tokom dojenja.

UPALE DOJKI

Upale dojki mogu stvarati brojne poteškoće prilikom dojenja. Preporučuje se masaža toplim tušem i primena toplih obloga sve dok se ostaci mleka u kanalićima ne rastvore. Ukoliko dete nije uspelo isprazniti dojku, preporučuje se izmlazanje.

Posle dojenja može se na dojku staviti hladan oblog kako bi se sprečilo širenje upale. Ukoliko dođe do upale dojki uz pojavu temperature i groznice (mastitis), neophodno je potražiti medicinsku pomoć, ali ni tada ne treba prekidati s dojenjem.

OSTALI RAZLOZI

Umor, napetost, manjak gvožđa, uzimanje kontraceptivnih pilula, pušenje i alkohol mogu negativno uticati na količinu mleka. Česti su slučajevi da mame prestaju s dojenjem veoma rano jer misle da nemaju dovoljno mleka za svoju bebu. Zbog toga počinju sa dohranom, što utiče na pad dalje produkcije mleka. Čak i ako iz nekog od navedenih razloga majka prestane dojiti, može uz nešto truda povratiti laktaciju i nastaviti da doji bebu.

Kako povećati produkciju mleka?

  • Čestim podojima (što češće dete jede i prazni dojku, to će se više mleka stvarati). U slučaju da beba ne sisa efikasno ili dovoljno često, majka treba da izmlaza mleko između podoja.
  • Nuđenjem obe dojke u jednom podoju jer se na taj način dojke stimulišu da proizvode više mleka.
  • Konzumiranjem velike količine tečnosti i uravnoteženom ishranom s odgovarajućom količinom kalorija i visokim sadržajem kalcijuma, gvožđa i proteina.
  • Korišćenjem prirodnih biljnih preparata koji mogu pospešiti laktaciju i povećati produkciju mleka. U ovu svrhu preporučuju se čajevi ili mešavine spravljene od sledećih biljaka: malina, kopriva, grčka detelina, piskavica, grčko seno, blaženi čkalj, komorač…

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije