06.10.2016 Porođaj

Pet promena na telu koje kod žena izazivaju stid posle porođaja

Mnoge žene strepe od strija i viška kilograma nakon porođaja, međutim postoje neke promene na telu o kojima nijedna novopečena mama ne želi da govori. Evo i koje…

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Telo nakon porođaja prolazi kroz brojne promene, od kojih nijedna nije previše lepa i prijatna, a neke od njih kod žena izazivaju stid. Ne govorimo o strijama, hemeroidima i opuštenoj koži i naduvenom stomaku, čega je većina žena svesna, već o neprijatnostima o kojima nijedna novopečena majka ne želi da govori:

Vagina može da postane prevelika za tampon
Nakon pojavljivanja prve menstruacije, nemojte ni da pokušavate da koristite tampon jer postoji velika verovatnoća da ćete doživeti neugodno iskustvo.

Međutim, ne brinite, to je samo privremeno stanje koje može potrajati nekoliko meseci nakon porođaja. Reč je o posledici rastezanja i širenja vagine nakon porođaja kojoj treba vremena da se vrati u normalno stanje.

Nećete moći da kontrolišete ispuštanje gasova
Porođaj itekako ostavlja tragove na vašem telu, posebno na delu koji se nalazi uz karlicu i karlične mišiće. Oni postaju slabiji nego što su bili, što može dovesti do neprijatne pojave nekontrolisanog ispuštanja gasova, bez upozorenja.

Ova pojava je vrlo česta, ali dobra vest je ta što će mišići postepeno ojačati i vratiti se u normalu, a neprijatnosti će nestati.

Možda će vam se desiti i da se upiškite
Ponovno je reč o slabljenju mišića karlične kosti koji tokom porođaja prolaze kroz vrlo velike promene. Upravo zbog toga mnoge novopečene mame ne mogu u potpunosti da kontrolišu bešiku.

To znači da kad god kihnete, zakašljete, podižete nešto teško ili se glasno i od srca smejete postoji opasnost da se upiškite u gaće, barem dok mišići ne ojačaju.

Mogu da vam narastu stopala
Tokom poslednjih meseci trudnoće noge često otiču, a stopala postaju šira i veća, što se nakon porođaja vraća u normalu. Međutim postoji verovatnoća da vam stopala postanu i ostanu veća nego pre trudnoće.

Stopalo može da naraste i za jedan ceo broj, a šta uzrokuje ovu, za žene nepoželjnu pojavu nisu sigurni ni stručnjaci.

Intimni delovi mogu da promene boju
Snažne hormonske promene koje se događaju u telu novopečene mame telo izražava na razne načine. Jedan od njih je i značajno tamnjenje kože na bradavicama, kao i na području oko vagine i anusa.

I dok kod nekih žena ova pojava nakon određenog vremena nestane, ove druge će morati da se pomire sa još jednim ‘darom prirode’.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije