19.10.2014 Porođaj

Pitanja koja brinu sve majke nakon porođaja

Žene imaju bezbroj pitanja kako tokom trudnoće, tako i nakon porođaja. Ovo su najčešća koja se vrzmaju po glavi novopečenih majki.

majka i beba

Koliko ću dugo krvariti nakon porođaja?

Bez obzira na način porođaja, krvarenje iz vagine normalna je pojava, jer se iz materice izbacuju ostaci krvi i površnog epitela. Boja je u početku svetlo crvena do ružičasto/ braon, a oko desetog dana javlja se kao beličasti sekret.

Krvarenje bi trebalo potpuno da nestane tri do četiri nedelje nakon porođaja, a ako primetite da je sekret neprijatnog mirisa ili se javljaju veliki ugrušci krvi, postoji opasnost da je zaostao deo tkiva posteljice, pa treba hitno obavestiti lekara.

Tokom prvih mesec dana kada se javlja krvarenje i obilna sekrecija, treba koristiti specijalne uloške, koji će vam pružiti najbolju zaštitu. Tampone ne bi trebalo koristiti, jer postoji velika verovatnoća od infekcija.

Kada ću dobiti prvu menstruaciju nakon porođaja?

Ukoliko dojite bebu, hormon prolaktin, koji reguliše lučenje mleka je visok i ne dozvoljava pojavu menstruacije, pa se u većini slučajeva ciklus vraća tek kada prestanete sa dojenjem ili kada se smanji laktacija. Međutim, ako ne dojite bebu menstruacija se javlja već četiri nedelje nakon porođaja, a nekada i pre.

Mogu li da zatrudnim pre nego što mi se vrati menstruacija?

Naravno. Iako se smatra da je dojenje jedan od načina kontracepcije, zbog toga što majke koje doje nemaju menstrualna krvarenja, ovaj metod nije 100 % delotvoran, pa je bolje konsultovati se sa lekarom koji vidovi kontracepcije se preporučuju nakon porođaja.

Kako da izbegnem konstipaciju nakon porođaja?

Činjenica je da se kod većine žena neposredno nakon porođaja javljaju problemi sa crevima, međutim kod nekih neprijatnosti mogu da potraju i duže vreme. Uzroci mogu da budu razni, jedan od razloga je strah od odlaska u toalet zbog šavova od epiziotomije.

Stoga da biste izbegli probleme sa probavom jedite namirnice bogate vlaknima (voće, povrće, žitarice), konzumirajte dovoljne količine vode (preporučuje se unos oko 3 l tečnosti nakon porođaja), a kasnije mogu da pomognu lagane vežbe.

Osećam bol u predelu vagine nakon porođaja. Da li je to normalno?

Dešava se da nakon porođaja osećate bol ili blagu otečenost u predelu vagine. U tom slučaju pridržavajte se nekoliko saveta kako bi smanjili neprijatnosti:

• Nosite komotnu odeću i pamučni veš
• Često menjajte uloške kako bi sprečili infekcije
• Pokušajte da sprečite konstipaciju tako što ćete jesti hranu bogatu vlaknima i piti dovoljne količine vode
• Možete da počnete lagano da vežbate već nedelju dana nakon porođaja (kod carskog reza sačekajte da prođe 6 nedelja), osim ako Vam lekar nije preporučio da prođe još neko vreme
• Obavestite svog lekara da osećate bol ili određene neprijatnosti u predelu genitalija
Na koji način da vodim računa o higijeni genitalija nakon epiziotomije?
• Najvažnije je da vodite računa da predeo oko rane od epiziotomije bude čist i suv, ali izbegavajte korišćenje bilo kakvih kozmetičkih preparata.
• Izbegavajte naprezanje tokom odlaska u toalet
• Često menjajte uložak, jer nikako ne bi trebalo da natopljen stoji dugo na rani
• Nakon svake upotrebe toaleta operite se čistom vodom i pažljivo obrišite, tačnije osušite
• Ranu možete isprati troprocentnim hidrogenom, a zatim povidon jodom
• Ukoliko Vam konci predstavljaju bilo kakvu neprijatnost ili bol odmah se konsultujte sa lekarom

Zašto osećam peckanje kada idem u toalet?

Postoji mogućnost da imate ogrebotine u predelu vaginalnog otvora koje su uzrok peckanja tokom mokrenja u prvih nekoliko dana nakon porođaja. Potrudite se da vodite računa o higijeni i da pijete dovoljne količine tečnosti.

Međutim, ukoliko se peckanje nastavi, postoji mogućnost da imate urinarnu infekciju. Simptomi su pored peckanja, česte potrebe za mokrenjem, mutna mokraća, blago povišena temperatura, pa ako primetite ove znake obavezno o tome obavestite svog lekara.

Izvor: bebac.com, M.G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije