07.06.2018 Porođaj

Porođaj: Naučite pravilno disanje u 4 koraka

Da biste skrenuli pažnju sa osećaja bola i da biste se bolje koncentrisale na pravilno praćenje kontrakcija i, kasnije, na istiskivanje bebe, upražnjavajte pravilno disanje.

pravilno disanje

Disanje i porođaj

Postoje četiri tipa disanja:

1. Sporo i duboko disanje na početku porođaja. Udišite duboko i sporo kroz nos, a kroz poluotvorena usta izdišite dugo i zvučno.

2. Brzo i površno disanje kroz zube za prvo porođajno doba. Ova vrsta disanja preporučuje se porodiljama onda kada se kontrakcije ubrzaju i pojačaju: što brže, kratko i zvučno udišite i izdišite kroz zube. Ili, kratko udišite na nos, a izdišite na usta (kao šištanje).

PROČITAJTE I… Istine o porođajnim bolovima

3. Disanje u prelaznoj fazi, kada su kontrakcije prožete „udarima“ napinjanja. Počnite dubokim izdahom, a zatim dva-tri puta kratko i površno dišite, pa završite produženim izdahom.

4. Disanje koje prati period napinjanja. Sastoji se od dubokog uzdaha sa zadržavanjem vazduha. Duboko udahnite, zadržite vazduh najmanje 15 sekundi uz napinjanje (kao kad obavljate veliku nuždu), a onda izdahnite. Ponavljajte ovaj način disanja sve dok vam lekar ne kaže da prestanete sa napinjanjem, a to se dešava obično u trenutku kada izađe bebina glavica.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije