01.04.2014 Porođaj

Pozitivnim mislima do lakšeg porođaja

Strah od porođaja je, u većoj ili manjoj meri, prisutan kod svih trudnica. Međutim, ako prema tom događaju zauzmete pozitivan stav, učinićete ga lakšim i bržim.

pozmisli

Iako većina trudnica porođaj shvata kao isključivo fizičku aktivnost, ne treba zanemariti mentalno stanje buduće majke. Ukoliko u vašoj glavi vlada haos i prevladavaju negativne misli, porođaj će sporije napredovati, više ćete se naprezati i umarati, a samim tim će i beba više patiti. Koliko snaga uma može da pomogne da sve prođe lakše i brže? Dovoljno.

UPOZNAJTE „NEPRIJATELJA“

Priče o teškim porođajima, lošim uslovima u porodilištu, nestručnom i nezainteresovanom osoblju loše utiču na mentalno stanje žene koja uskoro treba da se porodi. Ona počinje da doživljava porodilište kao mesto na kojem će joj se dogoditi nešto strašno i prirodno je da će na porođaj krenuti uplašena i uspaničena. Ne dozvolite da se to i vama dogodi!

Raspitajte se i saznajte koja je od vaših prijateljica bila zadovoljna lekarom koji joj je vodio trudnoću, pa ga izaberite za sebe. Osim toga, slušajte samo priče žena koje su se lako porodile, te čvrsto verujte da će i vaš porođaj biti takav.

MISLITE U SLIKAMA

Vizualizacija predstavlja jednostavan način da prevaziđete bol u toku trajanja porođajnih kontrakcija. Zamislite neku pozitivnu sliku na koju ćete usmeriti svoju pažnju. Primera radi, zamislite kontrakciju kao planinu koju treba da savladate, a potom sebe kako se penjete ka vrhu i stižete do njega u trenutku kada kontrakcija dostigne svoj maksimum.

Nakon toga, zamislite kako ste se s lakoćom kotrljate niz planinu, uporedo sa prestankom trajanja kontrakcije. Neke žene su uspevale da zamisle kako izgleda porođajni kanal iznutra i kroz ceo tok porođaja, u glavi su držale sliku bebe koja se glavicom probija kroz taj put.

(P)OSTANITE SMIRENI

Prirodno je i normalno da žena kod koje su započele kontrakcije oseća nervozu i nespokoj. Međutim, ako vam kažemo da se usled nervoze svi mišići u telu zatežu i postaju bolni, nije teško zaključiti da morate da naučite tehnike kojima se oni opuštaju. Jedna od njih je prenatalna joga.

U svakom gradu postoje kursevi na kojima buduća mama uči kako se pravilnim disanjem i specijalnim tehnikama relaksacije mogu pobediti negativna osećanja i bol. Osim toga, njihovom primenom pojačava se protok krvi kroz matericu tokom porođaja, pa beba dobija više kiseonika, „aktivnija“ je i brže se „probija“ kroz porođajni kanal.

Ako odlučite da pohađate ovakav kurs, učinite to već od trećeg meseca trudnoće – ojačaćete mišiće karličnog dna i naučiti kako da na porođaj odete smireni i oslobođeni straha.

RASPOREDITE SNAGU

Prosečna dužina porođaja kod prvorotkinja, računajući vreme od prve kontrakcije pa do poslednjeg napona, iznosi petnaestak časova. Verovale ili ne, količina snage koja je ženi potrebna za taj „posao“, može da se uporedi sa onom koja bi kamen težine 300 kg podigla na visinu od dva metra!

Znamo da ste zinule od čuda i upitale se: „Odakle mi toliko snage?“ Ne brinite, ona je u vama, samo je potrebno da je pametno rasporedite. To vam je isto kao kada dobijete platu: kolika god da je, ona mora da se rasporedi na čitav mesec. U protivnom, ako je potrošite u prvih nekoliko dana, preostali deo meseca bićete „dekintirani“.

Zapamtite ovo – na porođaj dolazite sa ogromnom količinom snage, a koliko dugo će ona potrajati, zavisi samo od vas! Štedite je, odmarajte se između kontrakcija, ne mislite na bol, već na svoju bebu, sarađujte sa osobljem i sve će biti OK.

ZVUČI ŠAŠAVO, ALI KAŽU DA POMAŽE

Sigurno ste čuli za reč „mantra“, ali niste sasvim sigurni šta ona znači? Prema verovanju hinduista i budista, to je magična reč ili rečenica čijim se glasnim izgovaranjem i ponavljanjem postiže akustični efekat kojim se podiže energetski nivo u telu. Ne tvrdimo da su u pravu, ali ni da nisu.

U svakom slučaju, neke su žene isprobale ovaj metod i tvrde da im je olakšao porođaj. Konkretno, one su u najtežim trenucima uspevale da se koncentrišu na izgovaranje rečenice „Izdrži još malo, pa gotovo!“ nakon čega su osetile priliv energije i uspešno okončale „posao“. Probajte i vi, ništa vas ne košta.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije