18.09.2014 Porođaj

Pripreme: Spremne za porođaj kakav želite?

Rođenje deteta je verovatno najveći događaj u porodici i stoga zahteva dobru i detaljnu pripremu kako bi ostao u što lepšem sećanju. Iako ne možete u potpunosti da imate pod kontrolom ceo tok porođaja, puno toga možete napraviti da cela priča bude što ugodnija za vas i bebu (ili bebe).

žena porođaj

1. Edukujte se

Jedna od neželjenih stvari je da vas tokom porođaja uhvati panika zbog neznanja. Važno je da odvojite vreme i saznate šta vas sve očekuje na porođaju, proučite kako se nositi s boli i kako je iskoristiti na najbolji način. Čitajte, pitajte, idite na časove. Ne samo one kratke iz bolnice ili Domova zdravlja, već i na one namenjene dubljem razumevanju šta žena i dete prolaze tokom porođaja.

2. Imajte pouzdanog ginekologa

Ako vaš primarni ginekolog nije raspoložen za odgovaranje na sva vaša pitanja, tokom trudnoće nađite onoga kome to neće biti problem. Povežite se s babicama koje vam takođe mogu biti izvrsna podrška. To mora da bude osoba u koju imate poverenja, uz koju se osećate ugodno i koja zna odgovore na vaša pitanja. Na žalost, ne znaju ni svi stručnjaci sve, puno zavisi od toga koliko se dodatno angažuju oko sopstvene edukacije. Posebno ako želite potpuno prirodni porođaj, a oni s takvim možda često nemaju dovoljno iskustva. Ako se pritom radi o ginekologu u porodilištu u kojem želite da rodite, tim bolje. Važno je da se poštuju vaše želje, jasno, ako s porođajem sve prođe kako treba.

3. Ostanite zdrave

Vežbajte tokom trudnoće, ali samo onako da prija vašem stanju i pripazite na ishranu. Ako osetite čudne porive za jedenjem slatke, kisele, gorke ili neke druge hrane u većim količinama, zaustavite se i zapitajte šta telo želi da vam kaže. Obično je u igri manjak određenog vitamina, minerala, stoga proverite s doktorom krvnu sliku. Sad jednostavno nije vreme da se okružite nezdravom i prekaloričnom hranom koju ne uspevate da „potrošite“ svakodnevnom aktivnošću. Pratite stanje na vagi, ali nemojte da se plašite novih kilograma. Oni su dobrodošli u umerenoj količini. I nestaće nakon porođaja lakše ako ih se ne nakupi previše.

Redovna fizička aktivnost i šetnje u prirodi smanjuju trajanje porođaja i održavaju vašu bebu zdravom. Ne izlazite na mesta gde se puši, ne slušajte one koji vam kažu da povremena kapljica dobrog vina nije štetna, jer očito nisu najbolje proučili uticaj čak i malih količina alkohola na plod.

4. Uključite partnera

Kad ga već imate, nemojte ga ostaviti isključenog iz ovog posebnog razdoblja svog života. Sigurno ne želite da se oseća kao „outsider“, stoga čak i ako vas stalno ne ispituje za detalje koliko puta se beba pomerila danas ili da li vam treba masaža stopala, pričajte mu o promenama koje osećate, čega se plašite, šta vas raduje, pitajte ga za mišljenje oko nabavke opreme za bebe. S druge strane, ne moraju ni sve teme da budu vezane isključivo za dete. Iako se mnogo toga menja, sve uobičajene vaše teme, ne moraju automatski da nestanu. Promena je ionako sasvim dovoljno. I da, nemojte se ustručavati da tražite kratku masažu stopala.

5. Planiranje, planiranje

Ako želite da imate svoj plan porođaja, proučite kako se piše, pročitajte na internetu primere već postojećih i prilagodite ih svojim željama i mogućnostima. Neka vam u tome pomogne neko ko je već rađao, po mogućnosti u istom porodilištu, pa dobro poznaje uslove. Uostalom, idite i dogovorite razgovor s nekom odbabica u porodilištu, nije to tako neizvodljivo kako se čini. Neka vam ginekolog preporuči kome da se javite. Čak i ako ne bude sve išlo po planu, ići će bar nešto ako ga imate jer svojim potpisom to tražite i mora vam biti omogućeno prema Zakonu o pravima pacijenta. I o tome se prethodno informišite.

Porođaj je počeo
Budite odlučni oko onoga što želite. Ako želite epiduralnu, tražite je unapred i informišite se o njenim dobrim i lošim stranama. Ali ako želite prirodni porođaj, onda neka zaista bude prirodan. Sumnje i nesigurnost nepoželjni su tokom porođaja, stoga ih se rešite pre nego što trudovi krenu. Nakon donošenja konačne odluke, prepustite se toj odluci u celosti i imajte u nju poverenja. To je potrebno i vašem detetu i vama. S druge strane, ako u porodilištu vide da niste sigurni u to što želite, mogu to okrenuti na način da sebi olakšaju i odlučuju umesto vas. A to je vaš porođaj, ne njihov.

Setite se da se odmorite između trudova

Porođaj je naporan posao i katkad zaboravimo na odmor između trudova. Možda bol neće sasvim nestati između trudova, ali će se svakako smanjiti. Dovoljno da uzmete vazduh i osvestite svoje disanje i odmorite na kratko. Ne znate koliko će porođaj trajati pa je svaka sekunda odmora važna. Osoba koja je s vama na porođaju neka vas na to podseti.

Imajte poverenja u svog partnera na porođaju

Bez obzira na to koga ste odabrali da vas prati na porođaju, to mora biti da bude osoba od poverenja. Osoba koja će vam pomoći da budete fokusirani, da vas vodi kroz trudove i drži za ruku ili šta god vam najviše odgovara. Bolovi mogu omesti trudnicu, pa je mudro imati partnera kojeg neće zbuniti sve što vam se događa. Dogovorite znakove komunikacije unapred, budite slobodni da se ponašate kako vam najviše odgovara znajući da vas ta osoba zbog toga neće osuđivati, već vas ohrabrivati u svemu što vam olakšava bol, ali i poštuje plan vašeg porođaja i ohrabruje da ga se nastavite pridržavati.

Iskušajte različite položaje

Možda će vam odgovarati, možda ne, ali ako ih ne isprobate, nećete znati postoji li neki položaj u kojem se bolje osećate tokom trudova. Samo nemojte ležati na leđima jer to je najgori mogući položaj. Neke iskušajte već kod kuće dok trudovi nisu još tako intenzivni.

Uskočite u kadu dok još možete

Ako trudove odrađujete kod kuće, što je nekako najpraktičnije jer ste na svom terenu, iskoristite prednosti tople vode za opuštanje. Jednako dobro će poslužiti i tuš.

Zapamtite da je ovo vaš porođaj

Ako vas osoba s kojom ste na porođaju počne iz nekog razloga nervirati ili se uz nju ne osećate tako ugodno kako ste mislili da će biti, imate pravo da se predomislite i zamolite je da ode. Poslednje što vam treba je neko ko vam otežava porođaj.

Slušajte svoje telo

Vaše telo vam govori mnogo o onome šta vam se događa. Verovatno ćete sami najbolje osetiti kad je vreme za „napinjanje“ bez da vam se to kaže. Samo dišite i pratite šta vam impulsi iznutra govore. Ali, ako to i ne osetite, ne brinite, dete ćete uskoro ugledati, a babica će vam pomoći da sve prođe što je lakše moguće.

Izvor: roditelji.hr, M.G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije