prva menstruacija nakon porođaja
21.04.2022 Porođaj

Prva menstruacija nakon porođaja

Prva menstruacija nakon porođaja obično se događa 6 do 12 meseci nakon rođenja bebe, mada u nekim slučajevima ona može da se dogodi odmah po završetku babinja, ili da se čeka i do dve godine. Na to utiče nekoliko faktora: dužina i učestalost dojenja, mamino hormonsko stanje i zdravlje žene.

 

Lohije (krvarenje nakon porođaja)

Svaka žena nakon porođaja krvari, bilo da se porodila prirodnim putem ili carskim rezom. Ovo krvarenje naziva se lohije i predstavlja oslobađanje sloja sluznice materice. Obično traje od dve do tri nedelje, iako se u nekim slučajevima može produžiti i do šest nedelja.

Krvarenje je na početku jarkocrveno, zatim tamni, postaje braonkasto i na kraju dobija oker boju. Ukoliko ste se porodili carskim rezom, krvarenje može biti manje obimno. Krvni ugrušci se obično pojavljuju 48 sati nakon porođaja, a ako ih primetite i nakon tog perioda, javite se lekaru. Tokom ovog perioda preporučljivo je nositi mrežaste uloške. S druge strane, tampone izbacite iz upotrebe kako biste sprečili nakupljanje bakterija i sa tim povezanu infekciju.

Prvih dana moraćete menjati uloške svaki sat do dva vremena, a kasnije svaka tri, najduže četiri sata. Pre i posle promene obavezno dobro operite ruke i tuširajte se najmanje jedanput dnevno.
Neka vas ne brine to što lohije imaju blago neprijatan miris. Međutim, ako miris postane veoma intenzivan i neprijatan, ukoliko dobijete teperaturu ili vam je krvarenje jarkocrveno i posle nedelju dana, obratite se lekaru. (Saznajte i: Postnatalni period: Šta je sve normalno posle porođaja)

Kada ću dobiti prvu menstruaciju nakon porođaja?

Generalno pravilo je da je povratak menstracije u direktnoj vezi sa bebinim podojima. To znači da što više puta u toku dana vaša beba sisa (uključujući i večernje podoje), to će vam se menstrualno krvarenje kasnije vratiti. Ako isključivo dojite bebu, može vam se desiti da dobijete mestruaciju tek nakon što se beba potpuno prestane da sisa. Ukoliko ne dojite, prve ”crvene” dane možete očekivati posle tri meseca, pa i ranije.

Međutim, i ovde postoje znatna odstupanja, jer se nekim ženama dešava da ne dobiju menstruaciju ni posle šest meseci po prestanku dojenja, dok se kod drugih ciklus može uspostaviti tokom šeste nedelje posle porođaja. ”Bapska priča” o tome da onoga trenutka kada vam se menstrualni ciklus vrati, možete zaboraviti na dojenje – nema nikakvog smisla. Bebi će ukus mleka biti malo drugačiji, te se u nekim slučajevim može desiti da će sisati manje nego obično, ali onoga trenutka kada vam se hormoni smire, sve će se vratiti u normalu. (Pročitajte i: Da li je kontracepcija potrebna tokom dojenja?)

Dobra vest je da ćete od sada imati manje bolne cikluse, jer se smatra da porođaj eliminiše neke funkcije prostalglandin receptora u materici, koji su zaduženi za kontrakcije (uzročnike bolnih menstruacija).

doucefleur/GettyImagesPlus

još iz kategorije