12.05.2017 Porođaj

Put do lakšeg porođaja

Ove isprobane metode znatno ublažavaju porođajne bolove a jedinstveno iskustvo dolaska bebe na svet čine manje traumatičnim. Iskoristite ono što vam najviše odgovara

1. Pripremite perineum
Masaža perineuma (međice) koja se primenjuje od 34. nedelje trudnoće učiniće elastičnijom regiju između vagine i rektuma, što će poboljšati kvalitet i funkciju ovog tkiva i smanjiti rizik od njegovog pucanja na porođaju. Koristite specijalno ulje za masažu međice, ili neko bez mirisa. Operite ruke, uvucite oba palca u vaginu i širokim potezima povlačite obe šake odozgo prema dole. Ovaj postupak sprovodite svakodnevno, od pet do 10 minuta.

2. San
U jednoj britanskoj studiji, kojom je bilo obuhvaćeno 130 žena u devetom mesecu trudnoće, uočeno je da su se duže porađale one koje su noću spavale manje od šest sati od porodilja čiji je noćni san trajao duže. Koristite meke jastuke za oslonac (jedan stavite između nogu) i spavajte u najudobnijem položaju (na boku). Osim toga, osećaj vrućine karakterističan kod žena pri kraju trudnoće takođe može narušiti san. Zato je pamučni prekrivač ili čaršav bolji izbor od ćebeta ili jorgana.

3. Pomozite bebi da zauzme optimalan položaj
Optimalan fetalni položaj, koji omogućava lakši izlazak deteta iz porođajnog kanala, jeste onaj u kojem je njegova glavica okrenuta nadole, s licem prema majčinim krstima, i leđima postavljenim uz prednji zid majčinog stomaka.
Većina nas provodi veći deo dana sedeći na mekim površinama, što bebi ne ostavlja dovoljno prostora da zauzme optimalan položaj za izlazak iz stomaka. Zato, od 34. nedelje, kada bebina glava počne da sa spušta prema karlici:
* Sedite s ispravljenim leđima i raširenim nogama – opkoračite stolicu s visokim naslonom ili sedite na pod i sastavite stopala celom površinom tabana, a kolena spustite sa strane.
* Povremeno u toku dana spustite se na sve četiri. Stavite nekoliko jastuka za oslonac i u ovom položaju možete udobno gledati TV program.
* Sedite na pilates loptu i njišite se kukovima napred-nazad i levo-desno.

4. Jedite urme
Prema još jednom ohrabrujućem istraživanju, pokazalo se da se cerviks brže otvorio kod žena koje su u poslednjem mesecu trudnoće svakodnevno jele po šest urmi nego kod onih koje nisu konzumirale ovo voće. Osim toga, kod 96% trudnica, koje su jele urme, porođaj je započeo bez primene indukcije.

5. Skrenite sebi pažnju
Porođaj kod prvorotkinja u proseku traje od 12 do 16 sati. U početnim fazama, skrenite sebi pažnju s kontrakcija tako što ćete obaviti lagan zadatak, kao što je kratka onlajn kupovina preostalih stvari za bebu. Usmeravanje pažnje na neku laganu radnju potisnuće bolove usled kontrakcija u drugi plan i sačuvaće vam mentalnu energiju za kasnije faze porođaja.

6. Spremite se za maraton
Porođaj je zapravo fizički čin, pa su telesna snaga i kondicija veoma važne za njegovo lakše odvijanje. U ovogodišnjoj španskoj studiji utvrđeno je da je ženama koje su tokom trudnoće tri puta nedeljno umereno vežbale oko sat vremena dnevno za potpuno otvaranje grlića materice trebalo dva sata manje, nego onima koje nisu upražnjavale nikakvu fizičku aktivnost.
Dobra fizička kondicija olakšava potiskivanje bebe. Naravno, niko vam ne savetuje da pojačate fizičku aktivnost u završnoj fazi trudnoće. No, svakodnevna šetnja, ili redovno plivanje, pomoći će da održite tonus mišića, a i bebi će koristiti povećan nivo kiseonika tokom fizičkih aktivnosti.

7. Bez previše drame
Sasvim je razumljivo što ste veoma uzbuđeni zbog početka porođaja – vaša beba će konačno ugledati svet. Ipak, povišen nivo adrenalina usporava porođaj, pa se potrudite da budete smireni koliko god je to moguće. Nemojte odmah nakon prvih nagoveštaja početi da paničite: „Moram hitno u porodilište!“, već se smirite i odremajte na kauču.

8. Radite sve što vam prija
U trenucima aktivnog porođaja zauzmite pozu koja vam najviše odgovara. Vaše telo ima određen oblik, baš kao i bebino, i oboje morate da se sinhronizujete u najbolju poziciju za porođaj. Zato, osluškujte šta vam telo govori i postupajte tako. Ako ste u porodilištu, nemojte da osećate obavezu da ležite na postelji, kao ni da se zadržavate u sobi. Šetajte kroz sobu ili bolnički hodnik ako vam u tom trenutku to odgovara.

9. Dišite za bebu
Živa je istina: odgovarajuća tehnika disanja pomaže da zadržite prisebnost i smirenost. Pritom, sa svakim udahom materica dobija dovoljno kiseonika za kontrakcije, a posledično, preko placente snabdevate kiseonikom i svoju bebu.

10. Jedite za više energije
Razmišljajte o porođaju kao o sportskoj disciplini i konzumirajte pravu hranu da biste obezbedili potreban nivo energije. Jedite češće a manje, uzmite užinu svakih sat vremena. Birajte namirnice koje sadrže zdrave ugljene hidrate (poput banana i integralnog keksa), jer se lako vare i predstavljaju kontinuiran izvor energije. Mnoge porodilje ne osećaju potrebu za jelom tokom porođaja i u tom slučaju dobro će poslužiti voćni sokovi koji takođe obezbeđuju energiju.

11. Istuširajte se
Bol zbog kontrakcija može uzrokovati napetost svih mišića. Kratko tuširanje u prvoj fazi porođaja, s tušem usmerenim na donji deo leđa, opustiće muskulaturu ovog dela tela.

12. Oslobodite se prerasuda i nerealnih očekivanja
Tuđa iskustva i ono što ste zamislili da će biti na porođaju, uključujući i kulturološko nasleđe vašeg kraja, mogu zaista stvoriti potpuno krivu sliku i doneti velika razočaranja. Porođaj je krajnje lično iskustvo i ne postoji univerzalno pravilo kako treba da se odvija. Jednostavno, radite ono što vama odgovara, uz osnovna upustva lekara i babice.

13. Prevaziđite buku
Zvuci koje žene ispuštaju tokom porođaja, premda neugodni za okolinu, sasvim su normalna reakcija na ono što im se dešava. Zato se nemojte ustručavati da ih ispuštate, niti dozvoliti da vas uhvati panika kada ih čujete iz susedne sale za porođaj (dok vi čekate svoj „red“). Ipak, neka to ne bude baš vrištanje iz petnih žila, jer i to troši preko potrebnu snagu za glavni događaj.

14. Iskoristite gravitaciju
Stojeći položaj tokom ranih faza porođaja povećava pritisak bebine glave na cerviks, što ubrzava njegovo širenje. U kasnijim fazama, stajanje takođe stimuliše širenje karlice i olakšava potiskivanje, jer se ponašate u skladu s prirodnom gravitacijom, a ne protivno njoj.
Istraživanja pokazuju da je porođaj u ovoj pozi u proseku kraći za tri sata i 14 minuta od onog u ležećem položaju. U kombinaciji s kretanjem po prostoriji, stajanje je jedna od opcija za prve faze ovog procesa.

15. Čučnite
Brojne studije pokazuju da se spuštanjem u čučanj širi karlični prostor, i to za čak dva centimetra. Istina je da trudnicama nije lako da se dugo zadrže u čučnju, ali od pomoći može biti i nekoliko minuta. Isprobajte različite varijante čučnja s partnerom (pre nego što odete u porodilište) i izaberite onaj u kojem se osećate najugodnije.

16. Verujte svom telu
Od početka trudnoće vaša beba se razvijala normalno bez mnogo vašeg truda i asistencije. Zato treba da verujete svom telu da će se isto tako prirodno snaći i prilikom porođaja.
Ponavljajte: U ovom trenutku važna je beba, a ne porođaj. U skladu s tim, ne dozvolite da vas uspaniči neko odstupanje od protokola.

17. Kratak predah pre glavnog događaja
Mnoge porodilje osete pad energije nakon potpunog otvaranja cerviksa, a pre prvih napona. U ovoj tranzicionoj fazi sasvim je OK da kratko odremate. Porođaj će se odvijati različitim ritmom u različitim fazama. Slušajte svoje telo i predahnite kad se za to pruži prilika. Čak i ako uspete da odmorite samo minut-dva, to će vam pomoći da povratite energiju. Primenite isti princip kratkih pauza između kontrakcija.

18. Izborite se s bolom
Samo vi znate koliku jačinu bola možete podneti, pa je odluka o primeni analgetika isključivo na vama. Ipak, uključite i ove prirodne načine za ublažavanje porođajnih bolova:
* Budite samouvereni: Brojne studije pokazuju da je percepcija bola niža kod žena koje su uverene da će se porođaj normalno odvijati.
* Koristite vodu: Efekti ublažavanja bola, koje voda pruža tokom porođaja, odavno su poznati. Čak i ako se ne porađate u bazenu, kupanje u mlakoj vodi pre porođaja može pomoći u ublažavanju prvih kontrakcija. Optimalna temperatura vode u ranim fazama porođaja trebalo bi da bude od 35 do 37 stepeni C.
* Koristite tople/hladne obloge: Eksperimentišite s termoforom/flašicom s toplom vodom i vrećicom leda, umotanim u pamučnu krpu, koje ćete držati na donjem delu leđa.
* Razmislite o akupunkturi: Nedavna naučna studija ukazuje na korisno dejstvo akupunture u redukciji porođajnih bolova. Ova praksa često se sprovodi u Nemačkoj i Skandinaviji, a sve je zastupljenija i u Britaniji.
* Smislite ličnu mantru: Ovaj oblik motivacije, koji delite s osobom od najvećeg poverenja, može vam mnogo pomoći kad je reč o psihološkim aspektima.
* Istražite aromaterapiju: Ako ste zainteresovani za aromaterapiju, jer verujete u efekte ove metode, konsultujte se s aromaterapeutom o koristima različitih vrsta esencijalnih ulja u određenim etapama porođaja.
* Opustite mišiće lica: Bol može uzrokovati napetost mišića, zbog čega će oni još naglašenije reagovati na novu epizodu bola. Olabavite donju vilicu, pokrećite je levo-desno i svesno se trudite da opustite mišiće. To će stimulisati ostale delove tela da se takođe relaksiraju.

19. Idite u toalet
Pražnjenje bešike pre porođaja veoma je važno, jer će beba tako imati više prostora da se spusti u karlici, a i vi se nećete plašiti „nezgoda“ tokom porođaja. Pre aktivne faze porođaja idite u toalet bar svakih sat vremena.

20. Zapamtite da niste sami
Porođaj se ne sastoji samo od bolova i napona. Između kontrakcija se potrudite da uživate i osetite dejstvo svih hormona dobrog raspoloženja koji struje vašim telom.
I zapamtite – vaša beba se silno trudi da stigne na ovaj svet! Zajedno ste u ovome!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije