16.09.2014 Porođaj

Sve o kontracepciji posle porođaja

Saznajte koji su sve dostupni načini kontracepcije nakon porođaja.

kontracepcija posle porođaja

Kako da se zaštitim od trudnoće u periodu dojenja?

Dojenje samo po sebi predstavlja određenu zaštitu od trudnoće, obzirom da su FSH i LH u niskim koncentracijama, potisnuti prolaktinom. Ovo smanjuje mogućnost ovulacije (oslobađanja jajne ćelije) i time sprečava trudnoću. Statistički gledano, procenat verovatnoće da do trudnoće dođe u prvih 6 meseci tokom intenzivnog dojenja je oko od 2%. Dosta žena se ne želi osloniti na verovatnoću 1:50 da do trudnoće neće doći, i traže dodatnu zaštitu. Najbolje je da se konsultujete se sa ginekologom oko metode kontracepcije tokom dojenja.

Flasteri za kontracepciju su preparati koji sadrže hormone estrogen i progesteron, koji se nalaze kao i u pilulama za kontracepciju, samo što su nanešeni na flaster koji se lepi na kožu nadlaktice, leđa, grudnog koša (sem dojki) ili stražnjice. Jedan flaster traje nedelju dana, kada se stavlja drugi i treće nedelje treći. Nakon toga se pravi pauza, gde dolazi menstruacija i ciklus se ponavlja.

Oralne kontraceptivne pilule (OKP) mogu biti samo sa jednim hormonom, progesteronom, ili u kombinaciji dva hormona, estrogena i progesterona. OKP samo sa progesteronom su dobre kod žena koje doje, jer nema estrogena, ili kod žena koje iz drugih razloga ne mogu uzimati kombinovane kontraceptivne pilule. Moraju se uzimati jednom dnevno, u isto vreme svakog dana, inače gube efektivnost. Progesteron iz pilule zaustavlja ovulaciju, istovremeno menjajući kvalitet sluzi u grliću materice koja postaje gušća, sprečavajući prolazak spermatozoidima.

Kombinovane kontraceptivne pilule su mnogo češće na tržištu, sadrže i estrogen i progesteron, i sprečavaju trudnoću sprečavajući ovulaciju. Ne preporučuju se za vreme dojenja.

Postoji mogućnost davanja progesterona u vidu injekcije, kada se progesteron polako oslobađa u toku tri meseca. Nakon toga se daje nova injekcija. Ovaj način kontracepcije može se koristiti tokom dojenja.

Kada govorimo o mehaničkim sredstvima zaštite od trudnoće, jedno od sredstava je cervikalna kapa, napravljena od gume sa prstenom koji je drži. Potrebno je da ginekolog odredi veličinu, nakon čega se cervikalna kapa može staviti. Jedna trećina kape se napuni spermicidnim gelom i navuče na grlić. Ne koristi se za vreme menstrualnog krvarenja ili za vreme odilaženja lohija, takođe niti ako PA bris kod ginekologa nije bio uredan.

Odlično sredstvo za kontracepciju u periodu dojenja je kondom. Mada deluje komplikovano za upotrebu, mnogobrojne pozitivne strane ovakve kontracepcije stavljaju ga među najzgodnija kontraceptivna sredstva za vreme dojenja.

Dijafragma je silikonsko ili gumeno zaštitno sredstvo koje se stavlja preko grlića materice i mehanički sprečava prolaz spermatozoida do materice. Nešto je manje sigurna od kondoma, može se koristiti kod žena koje doje.

Sredstva za hitnu kontracepciju predstavljaju metod za zaštitu od trudnoće u slučaju nezaštićenog odnosa ili neadekvatne zaštite prilikom odnosa u prethodnih 24 do 48 sati. Nezaštićen odnos ili neadekvatna zaštita podrazumevaju da ili nije korišćena nikakva zaštita, ili je kondom pukao ili spao, cervikalna kapa ili dijafragma se pomerila sa svog mesta ili ste zaboravili da popijete kontraceptivnu pilulu.

Spirala je kontraceptivno sredstvo napravljeno od plastike, oblika kružne spirale ili slova »T« (u zavisnosti od modela), koje može ili ne mora imati dodatnu oblogu od metala (bakar ili srebro) ili biti napunjeno progesteronom.

U matericu ga ubacuje ginekolog, nakon pregleda, i način delovanja je mnogostruk. Prvo, IUU izaziva stalnu iritaciju materice, izazivajući njene kontrakcije i time sprečava implantaciju oplođenog jajašceta. Dodatno, metal u ulošku izaziva jonizovanje sredine sprečavajući oplodnju jajne ćelije. Progesteron u intrauterinom ulošku ima isti efekat kao kod kontraceptivnih pilula ili flastera. Neki lekari smatraju da je spiralu bezbedno staviti već 6 nedelja nakon porođaja, dok drugi insistiraju da prođe period dojenja i da se uspostave normalni menstrualni.

Šta je to prirodna kontracepcija?

Možda ne baš potpuno ispravan način definisanja ovog skupa metoda kontracepcije, ali svakako to su metode koje ne podrazumevaju korišćenje dodatnih fizičkih, hormonalnih ili spermicidnih sredstava za sprečavanja neželjene trudnoće.

Jedna od metoda je da partner izvadi penis iz vagine pre ejakulacije (oslobađanja sperme), čime se sprečava prodor spermatozoida i oplodnja jajne ćelije. S obzirom da je teško kontrolisati trenutak izbacivanja sperme, metoda je prilično nesigurna.

Izračunavanje plodnih i neplodnih dana je metoda koja se zasniva na karakteristikama menstrualnog ciklusa. Svaka žena koja ima ciklus na 28 dana, ima ovulaciju (oslobadjanje jajne ćelije) oko 14. dana ciklusa. Računanjem broja dana koji su prošli od prvog dana poslednje menstruacije, žena računa dane ciklusa, te izbegava odnose od 10. do 18. dana ciklusa. Nažalost, ova metoda je kod žena koje imaju redovne cikluse uspešna u samo 75%, dok je taj procenat još manji kod žena sa neurednim ciklusima.

Merenje bazalne temperature je još jedna metoda prirodne kontracepcije, a podrazumeva merenje telesne temperature svakodnevno od prvog dana ciklusa. Temperatura se meri svakog dana u isto vreme, najbolje odmah ujutro, dok ste još u krevetu. Odstupanja u bazalnoj temperaturi su vrlo mala, a primećuje se porast bazalne temperature od pola stepena u vreme ovulacije i taj porast traje par dana. Kada bazalna temperatura ponovo padne na vrednost pre ovulacije, možete imati odnos sa partnerom.

Oslanjanje na kontracepciju koju obezbedjuje dojenje je još jedna od metoda prirodne kontracepcije. Ukoliko posle porodjaja isključivo dojite svoju bebu, postoji velika verovatnoća da nećete ostati u drugom stanju u prvih 6 meseci. Nakon tog perioda povećava se verovatnoća za trudnoću i metoda više nije sigurna.

Sve nabrojane metode se ne preporučuju kao metode izbora posle porodjaja, jer nemate menstrualni ciklus, ne možete brojati plodne dane, iscrpljeni ste i nemate snage i vremena za merenje temperature, te se u dogovoru sa svojim ginekologom oslonite na druge metode kontracepcije.

Šta je to vazektomija i sterilizacija jajovoda?

Vazektomija predstavlja presecanje kanala (vas deferens) koji vode spermatozoide od mesta njihovog stvaranja (testisa) do penisa. Time se preseca jedini put kojim speramtozoidi mogu napustiti telo muškarca.

Muškarci kojima je urađena vazektomija i dalje mogu imati seks i ejakulirati, ali semena tečnost neće sadržati spermatozoide. Vazektomija je definitivna, operativna metoda kontracepcije za muškarce i koristi se tek kada je muškarac siguran da nikada više ne želi da ima dece, jer je ponovno uspostavljanje prohodnosti kanala veoma komplikovano i sa malim procentom uspeha.

Sterilizacija jajovoda kod žena je metoda definitivne kontracepcije kod žene, koja podrazumeva presecanje i podvezivanje jajovoda tako da spermatozoidi ne mogu doći u kontakt sa jajnom ćelijom. Metoda je takođe operativn i izvodi se u operacionoj sali. Postoji veoma mala mogućnost da se jedan ili oba jajovoda spontano rekanališu, mada se to u praksi veoma retko dešava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije