16.09.2014 Porođaj

UNICEF: Novi standardi za akreditaciju porodilišta

UNICEF 1509 2014 035

Na dvodnevnom „Regionalnom skupu zemalja jugoistične Evrope povodom izrade standarda za akreditaciju porodilišta i odeljenja za novorođenu decu“ zaključeno je da stopa smrti odojčadi u većini zemalja u regionu zaostaje za prosekom EU, i da postoje veliki dispariteti unutar svake zemlje.

Srbija je primer dobre prakse u regionu: 94% žena obuhvaćeno je prenatalnom zaštitom i skoro svi porođaji su obavljeni u zdravstvenim ustanovama; postoji dobra pokrivenost patronažnim servisom, a patronažne sestre posete 94% beba i majki u njihovim domovima tokom prve nedelje života.

Ipak, perinatalna, neonatalna i smrtnosti odojčadi je dva puta veća u nekim okruzima, a duplo veća među Romima koji žive u romskim naseljima, što su problemi koje treba regulisati novim standardima.

Mi verujemo da je proces razvoja i integracije na bazi dokaza međunarodnih standarda u domaće standarde za akreditaciju za porodilišta i odeljenja za novorođenu decu, pod vođstvom Ministartsva zdravlja i Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, dobar korak napred kako bi se osigurali standardi, kao i njihova održivost u okviru zdravstvenog sistema u Srbiji i u našem regionu“ istakao je Majkl Sen-Lot, direktor UNICEF-a u Srbiji.

Konferenciju su organizovali Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije u ime zdravstvene mreže jugoistočne Evrope, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i UNICEF. Predstavnici Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Moldavije razmatrali su postojeće prakse i izazove u pružanju kvalitetnih i bezbednih usluga u oblasti zdravstvene zaštite majke i deteta u ovih šest zemalja, sa posebnim osvrtom na primenu principa i praksi usmernih i prilagođenih potrebama majki i novorođenčadi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije