29.04.2014 Porođaj

Vodič za mame: Smršajte do leta

Početak proleća najbolji je deo godine za skidanje viška kilograma koje ste nabacili tokom trudnoće. Evo kako da zablistate do početka leta…

hodanje

Ako ne pripadate VIP društvu i niste okruženi armijom ličnih trenera i nutricionista, velike su šanse da vam je vitki, pretrudnički izgled, samo lepo sećanje. Ali, i pored toga što vas opušten stomak i grudi, kao i obliji kukovi, čine nesrećnim, ne postoji razlog zbog kojeg ne biste mogli da izgledate onako kako želite.

Imajte na umu da je za potpuni razvoj vaše bebe bilo potrebno devet meseci, pa je sasvim logično da i vama treba najmanje toliko da povratite staru figuru. I, nemojte da se ugledate na poznate ličnosti, koje se gotovo preko noći uvlače u uzane farmerke, već razmišljajte o praktičnim rešenjima za zdrav gubitak viška težine i zatezanje mišića. Poklanjamo vam ovaj prolećni plan pomoću kojeg ćete (polako, ali sigurno) uspeti da povratite stari izgled i formu, kao i da zategnete stomačne i sve ostale mišiće (da, da, svi oni su tu, skriveni negde ispod opuštene kože!).

Samo laganini

Tokom trudnoće, grudni koš se širi, a materica se uvećava i do petsto puta. Većina žena značajano uveća telesnu težinu, bez obzira na trud da to spreči. U proseku, uvećanje telesne težine iznosi oko 12 kg, od čega će više od polovine „nestati“ odmah nakon porođaja. Međutim, nije svejedno hoće li vam ostati viška šest, deset ili više kilograma.

Treba reći i to (mada vam zvuči neverovatno), da je taj višak telesne težine koristan, jer na neki način „hrani“ vaš organizam tokom prvih nekoliko nedelja dojenja i brige o bebi. Takođe, postoje i određene vežbe kojima se ubrzava oporavak, a neke, kao što su one za jačanje mišića karličnog dna (Kegelove vežbe), možete početi da upražnjavate već nekoliko dana nakon porođaja.

Znate već kako se one izvode: stegnete mišiće kao da želite da sprečite isticanje mokraće, zadržite ih u tom položaju nekoliko sekundi, a zatim ih opustite. Njima se podstiče dotok krvi u karličnu oblast, koja je najviše bila ugrožena tokom trudnoće i porođaja, i ubrzava se proces zarastanja rane i sveukupnog oporavka.

Pomoć hormona

Ukoliko dojite, vaše telo će nastaviti da izlučuje hormone trudnoće koji uzrokuju nastanak blagih kontrakcija, a čiji je zadatak da matericu vrate u pređašnje stanje i veličinu. Iako je ovaj osećaj mnogim porodiljama neprijatan, ne treba da vas zabrinjava. Uostalom, ove kontrakcije ne bi trebalo da budu bolne, bar ne u meri da remete normalan život.

Inače, brzina kojom se materica vraća na normalnu veličinu krajnje je indivdualna. Dojenje takođe ubrazava povratak stare forme, jer višak masnog tkiva, nataloženog tokom trudnoće, telo koristi za produkciju mleka. Zbog toga držanje dijete tokom perioda dojenja nije preporučljivo, jer morate da održavate nivo energije.

Samo polako i umereno

Čim se oporavite od porođaja, naviknete na nove obaveze i beba bude spremna za izlazak iz kuće, krenite u šetnje. Da biste oslabili, nije potrebno da odlazite u teretanu, niti na bilo koji grupni oblik vežbanja. Za početak, svakodnevna šetnja odlično je rešenje za povratak kondicije i podizanje raspoloženja, dok boravak na čistom vazduhu lako može da se uklopi u vaše nove životne navike.

Započnite šetnjama laganim korakom oko kvarta u kojem živite i vodite računa o držanju tela – povucite ramena unazad i uvucite stomak. Prve nedelje ograničite se na jednu šetnju dnevno, naredne nedelje povećajte na dve i, uvek hodajte tempom koji vam odgovara. Ukoliko osetite bilo kakve bolove ili se postporođajno krvarenje pojača, prestanite sa šetnjama i posavetujte se s lekorom!

Kondicija će vam se vremenom poboljšati, pa ćete svakodnevno biti u stanju da šetate, postepeno povećavajući brzinu kretanja i pređene razdaljine. Napominjemo da je hodanje najbolja vežba nakon porođaja, jer podstiče cirkulaciju krvi i aktivira sve „uspavane“ mišiće. Tek nakon što ih razdrmate hodanjem, možete preći na sledeću fazu – onu koja podrazumeva aktivnije vežbanje. Inače, što ste aktivniji bili tokom trudnoće, lakše i brže ćete se opraviti nakon porođaja i ranije ćete moći da počnete da vežbate.

ISPRAVITE SE!

U početku, hodanje je najbezbedniji i najjednostavniji oblik kardio-vežbi za skidanje kilograma, a kasnije možete preći na upražnjavanje drugih vrsta vežbi. Stručnjaci smatraju da su pilates vežbe najefikasniji oblik postnatalnih aktivnosti, pošto se držanje tela kod novopečenih majki drastično menja – dok držite bebu u naručju, vaša ramena, vrat i glava su povijeni. Takođe, često se saginjete, što stvara veliki pritisak na leđa.

Pilates vežbe pomažu da steknete osećaj o funkciji svakog dela svog tela, njima ćete ispraviti držanje, zategnuti mišiće zadnjice, stomaka, nogu, leđa i ruku. Naravno, prilikom izbora postporođajnih fizičkih aktivnosti, posavetujte se sa vašim lekarom i proverite da li u vašem fitnes centru postoje progami namenjeni novopečenim majkama.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije