20.02.2016 Porođaj

Zbog čega su porođajni bolovi toliko neprijatni?

Porođajni bolovi posledica su kontrakcija materice, usled čega nastaje privremeni nedostatak kiseonika, što nadražuje nervne završetke, a istovremeno se javlja i veliki pritisak na cerviks. Mogu se javiti u vidu grčeva u stomaku, preponama i leđima, ponekad i u bokovima ili butinama.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Njihovo trajanje, intenzitet i lokacija manifestuju se prema predvidljivoj dinamici i svaka žena ih drugačije doživljava – nisu isti čak ni kada se radi o drugoj trudnoći kod iste osobe.

Za većinu budućih majki najteže iskustvo nije bol izazvan izolovanom kontrakcijom, već činjenica da se javlja u kontinuitetu, a kako porođaj napreduje, interval se sve više skraćuje.

Primena specijalnih tehnika disanja jeste delotvorna, jer kontinuirano obezbeđuje dotok dovoljne količine kiseonika u mišiće
i ublažava bol. Mišići poda karlice i perineuma (međica) takođe sadrže brojne nervne završetke i receptore za bol, a kada ih kontrakcije nadraže, šalju signale duž kičmene moždine u mozak, što se registruje kao bol.

Pritisak bebine težine na regije koje sadrže veliki broj nerava – matericu, donji deo leđa, krsnu i trtičnu kost, takođe izaziva ovu neprijatnu tegobu koja se ispoljava u vidu oštrog ili tupog bola u donjem delu leđa. Fizički napor i emotivni stres mogu izazvati slabost tela, zbog čega je majka još osetljivija.

Priprema je najvažnija
Da biste porođajni bol sveli na najmanju moguću meru, stručnjaci savetuju primenu određenih postupaka pre porođaja. Redovno sprovođenje odgovarajućih vežbi ojačaće mišiće i pripremiti telo za porođajne napore. Fizička aktivnost povećava snagu i izdržljivost tela, što je od velike pomoći u slučaju dugotrajnog porođaja. Ipak, važno je da ne preterujete u izvođenju bilo koje vežbe. Upišite se u školu za trudnice, u kojoj ćete se potpuno informisati o porođaju, a bilo bi poželjno da i vaš partner s vremena na vreme prisustvuje kursu. Tu ćete naučiti da koristite prirodne potencijale svog tela i savladati tehniku disanja, koja je jedna od najvažnijih metoda kontrole bola. Ne zaboravite, porođaj je sasvim normalan, prirodan i zdrav proces i samo tako bi trebalo da ga doživljavate. Savladajte metode koje smanjuju percepciju bola, kao što su relaksacione tehnike, vežbe disanja, skretanje fokusa ili masaža. Praktikujte vežbe za mišiće poda karlice. Budući da se mišići oko vaginalnog otvora i anusa (zajedničko ime: perineum) drastično istežu tokom porođaja, povećanje fleksibilnosti ove regije bilo bi vrlo korisno pre porođaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije