06.10.2014 Porođaj

Znate li kako dojenje utiče na vaše zdravlje?

Dojenje podstiče izlučivanje oksitocina u telu dojilje, a poznato je kako je oksitocin zapravo hormon sreće. Upravo lučenje ovog hormona je razlog zbog kojeg žene koje doje upola manje oboljevaju od postporođajne depresije. On se u telu žene luči prilikom seksa, porodđaja i dojenja. Osim što žene čine srećnijima i zadovoljnijima, oksitocin takođe podstiče snažniju emocionalnu povezanost sa partnerom i detetom.

majka doji

Osim ugode, dokazano je da dojenje smanjuje rizik oboljevanja od raka dojke. Tokom nedavnog istraživanja, na uzorku od gotovo 150 hiljada žena dokazano je da svakih 12 meseci dojenja u životu žene smanjuje rizik oboljevanja od raka dojke za više od četiri odsto.

Važno je imati na umu da nije dovoljno dojiti kako bi se izbegao rak dojke. Samo pet do deset odsto slučajeva pojave raka dojke ima iza sebe genetsko nasleđe, ali 90 do 95 odsto slučajeva izazvano je nezdravim načinom života i nedovoljnom brigom za svoje zdravlje, kao što je pušenje, nezdrava hrana, alkohol, premalo fizičke aktivnosti i višak kilograma.

Više je teorija zašto tačno dojenje smanjuje rizik oboljevanja od raka dojke.

Prva od njih se temelji na činjenici da žene najčešće tokom trudnoće i dojenja prestaju da konzumiraju cigarete i alkohol, hrane se zdravije i više vremena provode u prirodi. Druga teorija je da dojenje čini ćelije otpornije na mutacije koje uzrokuju rak. Poslednja teorija je da su žene za vreme dojenja manje izložene estrogenu koji se smatra nekom vrstom hrane za maligne ćelije.

Izvor: index.hr, M.G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije