23.03.2014 Trudnoća

Pravilna ishrana sprečava prevremeni porođaj

Pravilna ishrana važna je za zdravlje trudnice, ali ona bi takođe mogla i da spreči prevremeni porođaj, pokazalo je novo istraživanje.

ishrana

Engleska studija sprovedena na 66.000 trudnica ispitivala je u kojoj meri određena ishrana utiče na rizik od prevremenog porođaja.

U obzir su uzete tri vrste ishrane – bogata voćem, povrćem, žitaricama, a glavni napitak bila je voda. Drugi testirani tip ishrane podrazumevao je povećan unos prerađenih proizvoda bogatih solju, mastima i jednostavnim šećerima, a treći režim ishrane zasnovan je na povećanom unosi crvenog mesa, obilnom unosu krompira, ribe, različitih umaka, kuvanog povrća i nisko masnih mlečnih proizvoda.

Studija je trajala od 2002. do 2008. godine, a po završetku istraživanja je ustanovljeno da ishrana čiji su glavni izvori nutrijenata voće, povrće, živina i žitarice sprečava prevremeni porođaj.

Iako ovom studijom nije utvrđen mehanizam kojim vrsta ishrana može da utiče na termin porođaja, naučnici naglašavaju da potvrđuje važnost ishrane, prvenstveno zasnovane na voću, povrću, žitaricama i živini.

Izvor: Tanjug
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije