20.06.2014 Trudnoća

Pravilna ishrana u trudnoći: Namirnice koje trudnice treba da izbegavaju

Raznovrsna i zdrava ishrana u trudnoći daće vama i vašoj bebi sve neophodne hranljive sastojke. Ipak, postoje namirnice i napici koje bi buduće majke trebalo da izbegavaju, dok bi neke trebalo da uzimaju redovnije. Evo šta savetuju stručnjaci…

hrana

Sir

Jedite tvrd sir, čak i kada je napravljen od nepasterizovanog mleka, jer je mala verovatnoća da će se u njemu razvijati bakterije. Sir, kao i svi drugi mlečni proizvodi, obiluje kalcijumom koji je važan za jačinu bebinih kostiju. U obzir dolaze beli kravlji sir, mocarela, feta, topljeni sir za mazanje, rikota, kozji sir…, sve dotle dok su napravljeni od pasterizovanog mleka.

Izbegavajte mekane sireve, mlade bele, fetu, bri, kamember, gorgonzolu… jer mogu da sadrže bakteriju listeriju. Infekcija listerijom ponekad vodi ka pobačaju i prevremenom porođaju.

Jaja

Jedite ih jer sadrže proteine i hranljive sastojke koji poboljšavaju razvoj fetusa i sprečavaju nastanak nekih urođenih mana. Ipak, važno je da budu dobro kuvana dok i belance i žumance ne budu potpuno tvrdi.

Izbegavajte rovita jaja, kajgane, omlete, kao i majonez i holandez sos budući da se prave od sirovih jaja koja mogu da budu zaražena salmonelom.

Mleko

Pijte ga jer je odličan izvor kalcijuma, ali je važno da bude pasterizovano, jer se na taj način ubija bakterija listerija.

Izbegavajte nepasterizovano mleko i hranu u kojoj se ono nalazi. Mleko uvek dobro prokuvajte, jer iako je infekcija listerijom veoma retka, može da ima teške posledice.

Crveno meso, džigerica

Jedite dobro spremljeno crveno meso, jer je izvor proteina i gvožđa. Možete da jedete i tek ispečenu ili kuvanu piletinu, jer toplota ubija štetne bakterije. U nekim državama ženama se savetuje da ne jedu hladno i suvo meso, zbog opasnosti od listerije koja može da preživi i veoma niske temperature.

Izbegavajte sirovo, krvavo i nedovoljno pečeno meso. Naročito izbegavajte kobasice, viršle, paštete i šunku, odnosno mesne prerađevine. Nije poželjno jesti ni džigericu i paštete od jetre, jer sadrže visok nivo vitamina A koji može da naudi bebi. Iz istog razloga, ni velike doza vitaminskih suplemenata koji sadrže ovaj vitamin ne dolaze u obzir tokom trudnoće. Meso ne treba da bude na vašem jelovniku jer sadrži toksoplazmu, doživotnog parazita u ljudima i životinjama, pa infekcija može da ošteti plod.

Riba i školjke

Jedite belu ribu, jer nema mnogo masti ali ima proteina i vitamina u izobilju, kao i kuvane školjke koje su dobar izvor cinka i kuvane rakove kao odličan izvor joda.

Izbegavajte meso ajkule i sabljarke. Ograničite ishranu na dve riblje porcije nedeljno i to one koje sadrže sardine, lososa, svežu tunjevinu, skušu ili pastrmku. Školjke jedite isključivo kuvane. U nekim zemljama trudnicama se savetuje da ne jedu dimljenu ribu, jer može da sadrži listeriju. Nabrojane vrste ribe sadrže visok nivo žive koja prolazi kroz placentu i može da ošteti nervni sistem ploda.

Voće, povrće i salate

Jedite voće, povrće i salate, jer sadrže hranljive sastojke i osnova su zdrave ishrane. Ali, namirnice moraju da budu dobro oprane, jer tragovi prljavštine mogu da sadrže toksoplazmu, parazita koji uzrokuje toksoplazmozu.

Kafa i čaj

Pijte biljni i voćni čaj, jer sadrže vitamin C i prirodne sastojke. Šolja blage nane ili voćni čajevi će vam prijati, za razliku od zelenog i crnog.

Izbegavajte kofein. Nije dozvoljeno više od 200 mg dnevno. Poređenja radi, u šoljici instant kafe ima 100 mg, u filter kafi 140, a u čaju 75 mg. Kofeina ima i u čokoladi (u 50 g tamne ima 50 mg, a mlečne – 25 mg kofeina), kao i u nekim energetskim napicima. Proveravajte i sastav lekova protiv prehlade i gripa, koji takođe mogu da sadrže kofein. Previše kofeina može da dovede do toga da se beba rodi nedovoljno uhranjena, a veoma retko dovodi i do pobačaja. Pažljivo pratite preporuke, jer se one s godinama menjaju. Na primer, pre dve decenije trudnicama je savetovano da jedu mnogo džigerice zbog vitamina A, a sada stručnjaci smatraju suprotno.

Alkohol

Pijte mnogo vode, kako bi telo bilo hidrirano, kao i voćne sokove koji su odličan izvor vitamina C.

Izbegavajte alkoholna pića, naročito veće količine, jer mogu ozbiljno da naruše zdravlje bebe. Medicinski stručnjaci kažu da su čaša piva ili vina nedeljno dozvoljene, ali imajte na umu da alkohol prolazi kroz placentu, što znači da beba pije isto što i vi.

Izvor: novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije