04.12.2014 Trudnoća

Praznični dani sa velikim stomakom

Pred vama su dani proslava: te Nova godina, te Božić, te slava… a vama nije ni do čega jer ste u poodmakloj trudnoći. Ipak, vaše stanje u ovo doba godine ima i svoje prednosti…

trudnoca i praznici

NEĆETE PATITI OD MAMURLUKA

Trudnoća i pijančenje ne idu zajedno, jer alkohol može da ošteti plod u razvoju. Međutim, apstinencija od alkohola ima svojih prednosti – kada se svi ostali trezne i „umiru“ od mamurluka, vi ste jedina osoba koju ne muče posledice kratkotrajnog uživanja u alkoholu.

Ali, s druge strane…
Ne morate potpuno da apstinirate od alkohola. Preporuka stručnjaka je da možete da popijete najviše jednu do dve jedinice alkohola, jednom ili dva puta nedeljno. To znači da možete da uživate u maloj čaši crnog vina (125 ml) uz novogodišnji i božićni ručak.

IMATE DOVOLJNO VREMENA ZA SVE

Tokom ovih praznika, nekako uvek nedostaje vremena za sve pripreme i obaveze. Ali, ako ste na porodiljskom odsustvu, nema razloga za stres i žurbu. Možete da se opustite i da obavljate pripreme svojim (usporenim) tempom. A ako vas praznično raspoloženje baš jako ponese, možete da iskoristite poriv za „gnežđenjem“ (obično se javlja u poslednjem tromesečju) i obavite pripreme za dolazak novog člana porodice.

Ali, s druge strane…
Ako još uvek radite i nije vam do probijanja kroz praznične gužve u radnjama sa velikim stomakom, onda jednostavno naručite posluženje, ili kupite gotovo. Kupite poklone samo najbližim članovima porodice i prijateljima i preskočite postavljanje dekoracije u kući.

IMATE RAZLOG DA OBNOVITE TOALETU

Razumljivo, ta mala crna haljina je nekako… pa, previše mala da se u nju uvučete. A na novogošnjoj proslavi ne možete da se pojavite u trenerci, zar ne? Dakle, jedina opcija je da kupite nešto glamurozno, svetlucavo i unikatno. I naravno, zbog otečenih nožnih članaka moraćete da kupite i nove cipele. Ne biste vi, ali eto, takva je situacija…

Ali, s druge strane…
To što u ormanu nemate trudničku svečanu haljinu, može da bude sjajan izgovor da ne odete na zabavu na koju vam se, inače, ne ide. Stvar je sasvim jednostavna – nema haljine, nema zabave.

MOŽETE DA KLOPATE BEZ GRIŽE SAVESTI

Čorbica, pečenje, razne salate, sarmice, kolači… Hej, vi ste (verovatno) jedina osoba za stolom koja ima zvaničnu dozvolu da dnevno unese ekstra 200 do 300 kalorija. Dakle, šta je sledeće na meniju?!

Ali, s druge strane…
Na prazničnoj trpezi obično nema zabranjenih jela za trudnice. Ipak, trudnoća može da bude sjajan izgovor za odbijanje hrane koju inače ne podnosite, a morali ste oduvek, zbog obaveze prema domaćici, da je jedete.

NE MORATE NIŠTA DA RADITE

Pa, taj stomak je zaista „karta za odmor“. Ne možete da putujete (iscrpljuje vas), ne možete da pripremate hranu (osećate mučninu), ne možete čak ni da dugo stojite i hodate (zbog proširenih vena i otečenih zglobova). Čak i ako ponudite pomoć u rasklanjanju nakon zabave, porodica i prijatelji neće hteti ni da čuju za tako nešto.

Ali, s druge strane…
Ako ste osoba koja oseća priliv ekstra energije tokom trudnoće, onda možda nećete moći da sedite i ništa da ne radite, dok se drugi umaraju. U tom slučaju, možete da krenete u akciju i da učestvujete i uživate u praznicima i frci koju donose – kao i u divljenju prijatelja i rodbine zbog snage i preduzimljivosti!

DOBIĆETE LEPE POKLONE

Bez obzira na to koliko indirektnih naznaka date okolini, obično ne dobijete ono čemu ste se nadali, zar ne? Pa, budite pripravni za ugodnu promenu.

Ali, s druge strane…
Naravno, najlepši „poklon“ tek treba da stigne. Uživajte u iščekivanju!

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije