21.04.2014 Trudnoća

Prednosti i mane: Trudnoća u dvadesetima

Da li postoji pravo vreme za trudnoću? Sa socijalnim promenama i emancipacijom žena, starosna granica za prvu trudnoću znatno je pomerena.

young-pregnant-woman-at-home

Broj porođaja majki starijih od 35 godina utrostručio se od sedamdesetih godina prošlog veka. Međutim, telo se stalno menja i razvija pa postoje razlike u trudnoći u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama života.

Pozitivne strane trudnoće u dvadesetima

Zdrave žene u ovim godinama imaju najbolje šanse za začeće pa nije ni čudo što majke u dvadesetima rađaju najviše dece. Neretko se dogodi da do začeća dođe već u prva dva meseca kad se odluči na bebu.

U ovim godinama je nizak rizik od pobačaja (oko deset odsto), a trudnice imaju najmanje komplikacija za vreme trudnoće. Prednosti su i niži rizik od pojave hromozomskih poremećaja poput Daunovog sindroma i, iz neobjašnjenih razloga, manji je postotak porođaja carskim rezom. Ukratko, dvadesete godine su biološki najbolje za trudnoću.

Uz to, u dvadesetima se još osećamo sveže i poletno pa lakše podnosimo i brojne neprospavane noći uz dete za razliku od žena u, na primer, tridesetim. Uz to, mlađe mame su manje opterećene i zabrinute i deci zato daju nešto veću slobodu u vaspitanju i istraživanju sveta.

Negativne strane

Pojedini medicinski problemi se javljaju baš u ovim godinama. Između 20. i 24. godine postoji blago povišen rizik od preeklampsije, ali to je povezano sa činjenicom da žene u ovim godinama imaju prvu trudnoću, što je rizični faktor.

Žene u ranim dvadesetima takođe imaju nešto veću šansu da rode bebu manje telesne težine, što je u najvećoj meri posledica loših zdravstvenih navika. Na primer, žene uzrasta od 20 do 24 godine češće puše, nezdravo se hrane, manje vode računa o zdravlju i dobijaju na težini manje nego što je preporučeno, od žena starijih od 25 godina. Dobra stvar je što je reč o navikama koje se mogu promeniti i tako pozitivno uticati na zdravlje deteta.

Iako je za zdravlje majke i deteta najbolje zatrudneti u dvadesetim godinama, upravo je to vreme u kome se žene obrazuju i grade karijeru. Ako se trudnoća dogodi usred toga, teško je da se žena vrati u kolosek i tok sa drugima koji nisu bili na porodiljskom odsustvu i koji ne izostaju zbog bolesti deteta, koji mogu da rade do kasno i imaju vremena da se dokazuju nadređenima.

Upravo zbog posla i početaka u karijeri, žene u dvadesetima često nisu finansijski stabilne kao žene koje već imaju siguran posao.

Izvor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije