23.04.2018 Trudnoća

Probudite se bez jutarnje mučnine

Najnovija istraživanja otkrivaju tehniku koja će vam ZAISTA pomoći da se osećate bolje

Pregnant woman on beach

Jutarnja mučnina, koja zapravo može da se manifestuje u bilo koje doba dana, samo je jedna od neprijatnosti trudnoće koje se moraju strpljivo podnositi, zar ne? To je nešto o čemu trudnice slušaju već generacijama. Međutim, rezultati novih naučnih istraživanja pružaju nadu da će ova neugodnost uskoro postati stvar prošlosti.

Eksperti su konačno identifikovali ključne metode – od načina ishrane do najnovijih medikamenata – koje će efikasno eliminisati jutarnju mučninu.
Prvi korak jeste isprobavanje prirodnih tretmana, ali u slučaju da oni ne deluju, prelazi se na efikasne lekove. Nijedna trudnica ne mora da trpi mučninu!
Saznanje o tome šta je uzrok jutarnje mučnine takođe je korisno. Prema najpopularnijoj teoriji, ova tegoba predstavlja reakciju organizma na hormon hCG, koji je zaslužan za pojavljivanje malih plavih linija na testu za trudnoću. Produkcija ovog hormona počinje u trenutku začeća – on stimuliše telo na stvaranje veće količine progesterona, materije odgovorne za optimalno stanje unutrašnje sluzokože materice i normalnu funkciju placente. Osim toga, progesteron opušta mišiće materice, što obezbeđuje dovoljno prostora za nesmetan rast bebe. No, to nije sve. Naučnici smatraju da, osim opuštanja materice, ovaj hormon opušta i digestivni sistem. Zbog toga dolazi do usporavanja varenja i može da se pojavi kiselinski refluks (vraćanje želudačne kiseline u jednjak), što izaziva mučninu i druge tegobe.
Studije takođe ukazuju na činjenicu da se jutarnja mučnina verovatno razvijala tokom nekoliko hiljada godina radi zaštite budućih majki od trovanja hranom sve dok plod ne bude dovoljno razvijen da to preživi. Učestali osećaj mučnine uz povraćanje neće naškoditi bebi, uz uslov da dovoljno dugo zadržite hranu i tečnost u organizmu. Ova pojava čak ima i dobru stranu: iskustvo pokazuje da žene koje osećaju jutarnju mučninu mnogo ređe imaju pobačaj, a beba se bolje razvija.

Šta preduzeti
Međutim, šta učiniti kad mučnina kontroliše život trudnice i onemogućava joj da obavlja svakodnevne aktivnosti? Rezultati brojnih studija pokazuju da je vreme uzimanja obroka od velikog značaja. Jedite češće i manje, jer prazan, baš kao i (pre)pun želudac može izazvati ili pogoršati osećaj mučnine. Ne uzimajte vruću hranu – obroci treba da budu ohlađeni ili bar sobne temperature.

Birajte proteine
Iako hrana bogata ugljenim hidratima većini trudnica deluje primamljivije, rezultati istraživanja pokazuju da protiv mučnine bolje deluju proteinske namirnice. Šta god da jedete, žvaćite polako, i izbegavajte ležanje nakon obroka. Pored kreveta u spavaćoj sobi držite krekere, pa uzmite dva-tri čim se probudite i odmorite se 20-30 minuta pre nego što ustanete iz kreveta. Ustajte polako, nipošto nemojte „iskakati“ iz kreveta.

Hidrirajte organizam
Vodite računa o tome da uzimate dovoljno tečnosti. Optimalna hidriranost organizma od esencijalnog je značaja za dobro stanje majke i bebe. Ipak, nemojte istovremeno jesti i piti zato što će to povećati sadržaj želuca i izazvati mučninu. Umesto toga, popijte nešto tek 20 minuta nakon jela.

Vodite dnevnik
Zapisivanje kad, koliko i koju vrstu namirnica jedete može vam pomoći da korigujete raspored obroka i jelovnik. Grickanje jezgrastog voća i drugih namirnica bogatih proteinima eliminiše simptome. Uvek izbegavajte hranu jakog mirisa i ukusa, previše začinjenu, kao i onu s visokim procentom masnoće.

Pronađite „okidače“
Utvrdite koje su namirnice „okidači“ mučnine i izbegavajte ih. Ako osećate da ne možete da tolerišete neku hranu, onda isprobajte ono što većina trudnica u sličnoj situaciji može da podnese, a to su banane, pirinač, pasirane jabuke i tost. Ove namirnice ne sadrže masnoću, lako se vare i nadoknađuju hranljive materije koje ste možda izgubili zbog čestog povraćanja. Ipak, konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što uvedete neku radikalnu promenu u ishranu.

Nezaobilazni đumbir
Konzumiranje đumbira znatno ublažava mučninu. Rezultati jedne studije ukazuju na ublažavanje teškog oblika jutarnje mučnine kod 70% trudnica koje su redovno uzimale đumbir u prahu. Možete ga umešati u kiselu vodu i tako ga konzumirati tokom dana, napraviti od njega čaj ili suvi keks, ali nemojte dodavati šećer.
Istraživanja pokazuju da uzimanje prenatalnih vitamina tri meseca pre začeća takođe štiti od pojave jutarnje mučnine.

Šta još može pomoći
– Obratite pažnju i na okidače koji nemaju veze s ishranom. Izbegavajte zagušljive prostorije, teške parfeme, dugu vožnju automobilom, čak i vizuelne stimulanse poput trepćućeg svetla.

– Mučnina se pogoršava i kad ste umorni, pa podarite sebi poneki tretman relaksacije i odmarajte se kad god za to imate priliku.

– Isprobajte hipnozu – brojni su dokazi da ova metoda ublažava jutarnju mučninu.

– Prenatalne vitamine uzimajte s hranom ili neposredno pred spavanje. Ako vam i dalje pojačavaju mučninu i izazivaju povraćanje, obavezno to saopštite svom ginekologu.

Međutim, ako isprobate sve navedene metode a mučnina vam i dalje remeti život, posavetujte se s lekarom o primeni antihistamina, koji se izdaju na recept i čija je upotreba bezbedna u trudnoći. U slučaju da ni ova sredstva ne pomognu, poslednji korak jeste primena lekova protiv mučnine (antiemetici). No, preduzimanje pravih koraka na vreme u najvećem broju slučajeva efikasno će prevenirati ovu ekstremnu fazu.

70% trudnica pati od jutarnje mučnine
Ova pojava definiše se kao „mučnina i povraćanje u trudnoći“. Uprkos terminu „jutarnja“, tegoba može da se oseti u bilo koje doba dana. Obično nastaje u šestoj ili sedmoj nedelji trudnoće, a vrhunac se javlja između sedme i dvanaeste sedmice, da bi se ublažila i povukla oko 16. nedelje.

Hyperemesis gravidarum
Ovaj medicinski termin koristi se za označavanje najtežeg oblika mučnine i povraćanja, a javlja se u tri posto svih trudnoća. (Od njega je patila i vojvotkinja od Kembridža, i to u obe trudnoće!) HG se dijagnostikuje kad trudnica izgubi pet odsto pretrudničke telesne mase i konstatuje se da je dehidrirala. U takvim slučajevima neophodna je hospitalizacija radi zaustavljanja povraćanja i nadoknade tečnosti i elektrolita.

Foto: Guliver/Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije