05.05.2014 Trudnoća

Promene koja beba donosi: 9 stvari koje će vas iznenaditi kad postanete roditelji

Postati roditelj je novo iskustvo koje će vam promeniti život u potpunosti i retko ko je spreman na ono što ga očekuje. U nastavku pročitajte devet stvari s kojima ćete se suočiti kada prvi put postanete roditelj.

mother-and-baby

1. Ništa vas ne može pripremiti za ulogu roditelja
Bez obzira na sve časove ili kurseve koji vas uče kako da budete dobar roditelj ništa vas ne može pripremiti na to kako da vaspitavate svoju bebu. Svaka beba je različita i ima različite potrebe. Ukoliko vaša beba ne počne da puzi ili ne prohoda u vreme kada je napisano u knjigama, ne paničite. Svakome je potrebno vreme.

2. Novorođenčad spavaju dugo
Neke bebe mogu spavati i do 18 sati dnevno. Novorođenčad većinom spavaju, u retkim trenucima kad su budni jedu, obavljaju nuždu i plaču kad im nešto treba. Ne brinite ako vam dete puno spava, samo nemojte dozvoliti da vam dete bude mokro i gladno.

3. Nedostatak sna
To što vaša beba spava dugo ne znači da ćete se i vi moći odmoriti. Najteža stvar u novom roditeljstvu je nedostatak sna. Kada vam novorođenče stigne u kuću postoji velika šansa da u narednom periodu nećete moći spavati više od 2-3 sata u celosti. Razlog je taj što se bebe bude svaka 2-3 sata da jedu, a za hranjenje vam je potrebno sat vremena. Nekada će vam se desiti da nećete moći odspavati ni sat, a već će biti vreme za sledeće hranjenje. Pokušajte spavati kada beba spava.

4. Bebe su ekstremno skupe
Imati bebu u današnjem vremenu jeste skupo. Roditelji za novorođenče troše novac za hranu, pelene i potrebne čajeve, kozmetiku, lekove, odeću i igračke. Iskoristite sniženja, kupujte preko interneta i ne trošite ne nepotrebne stvari koje će beba svakako prerasti.

5. Dojenje je izuzetno naporno
Dojenje jeste komplikovano, ali za to se možete pripremiti. S babicom se posavetujte kako da držite dete da bi imalo najlakši pristup dojci, te šta učiniti ako dete neće da sisa. Morate voditi računa da vam mleko ne ostaje u dojci jer to može dovesti do upala koje su izuzetno bolne.

6. Bebe mogu proizvesti tonu veša
Neverovatno je kako tako sićušno stvorenje može uzrokovati veliki nered. Prolivi, mokrenje mimo pelene, povraćanje – sve će to dovesti do gomile prljavog veša. Ukoliko imate novca unajmite nekoga da vodi brigu o vešu, ukoliko ne, pokušajte se dogovoriti s majkom ili svekrvom da vam pomognu.

7. Novi roditelji kasne na sve
Beba će vam sigurno diktirati tempo. Možete zakazati sastanke ali to ne znači da ćete uvek stići na njih jer se s bebama uvek može desiti nešto nepredviđeno. Taman kada krenete napolje može se desiti da beba obavi veliku nuždu zbog koje ćete je morati okupati.

8. Sve opraštate kada se beba nasmeši
Ne potcenjujte moć ‘slatkoće’. Kada vam se beba nasmeši zaboravićete sve pelene, nedostatak sna i sve ostalo.

9. Menja vam se život u svim segmentima

Kada postanete roditelj nema povratka. Nema više kasnog ostajanja na proslavama, nema više spontanih putovanja niti planiranja u poslednjoj minuti. Uvek ćete biti odgovorni za sićušno, nemoćno biće i to je neverovatno zastrašujući ali predivan osjećaj.

Izvor: Klix.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije