17.03.2011 Prvi trimestar

Moć matičnih ćelija


Upotrebom matičnih ćelija sada je moguće lečiti i najteža oboljenja. Evo i kako...

Predstavljamo vam novu granu medicine koja proučava korišćenje matičnih ćelija i njihove sposobnosti da se diferenciraju u druge ćelije i tkiva stvarajući tako mogućnost za terapiju nekih izuzetno teških oboljenja.
Matične ćelije mogu na mnogo načina da se koriste u istraživačke i kliničke svrhe. Najvažnija potencijalna primena matičnih ćelija leži u generisanju ćelija koje bi se koristile za ćelijsku terapiju. Danas se donirani organi i tkiva često koriste za zamenu oslabljenih ili uništenih tkiva, pri čemu su potrebe za tkivima i organima pogodnih za  transplataciju neuporedivo veće od rapoloživih. Upravo zbog sposobnosti matičnih ćelija da se dele i diferenciraju u 220 različith tipova ćelija u organizmu, one imaju krucijalnu ulogu u regenerativnoj medicini, a naučnici predviđaju da će bolesti poput dijabetesa, karcinoma, osteoporoze i oboljenja srca moći biti (iz)lečene zamenom oštećenih ćelija novim - samim tim bi i potrebe za transplatcijom organa bile znatno smanjene. 

Izvori matičnih ćelija
Postoje tri tipa matičnih ćelija.To su: embrionalne, adultne i ćelije izolovane iz pupčane vrpce novorođenčeta. 

Embrionalne matične ćelije nastaju nakon začeća.  Dostupne su samo ukoliko se embrion "razori" u laboratorijskim uslovima, ali ova metoda je diskutabilna, kako sa etičke, tako i sa pravne tačke gledišta.

Adultne (zrele) matične ćelije su one koje nakon rođenja ostaju u našem organizmu i učestvuju u reparaciji oštećenih tkiva. Ove ćelije stare kao i sam organizam, te tako vremenom gube na vitalnosti. Dobijaju se punkcijom koštane srži,  a manje populacije mogu se pronaći i u krvi, mozgu, masnom tkivu, jetri... Uzimanje matičnih ćelija iz koštane srži nije nimalo jednostavno. Ponekad je radi uzimanja uzorka potrebno i po trsito puta ubosti butnu kost. Zbog svega ovoga, u polednjih deset godina prednost se daje čuvanju matičnih ćelija dobijenih iz krvi pupčanika, koji se, inače, smatra biološkim otpadom. 

Matične ćelije iz pupčane vrpce su mlade i vitalne, kategorišu se kao adultne, ali pošto su stare svega nekoliko meseci, njihova plastičnost tj. mogućnost diferentovanja slična je onoj u slučaju embrionalnih. One se mogu zamrznuti za eventualnu dalju primenu u tretmanu donora ćelija ili drugih pacijenata. 

Gde se čuvaju?
Matične ćelije se čuvaju u bankama matičnih ćelija, koje mogu biti privatne i javne. Bez obzira na to radi li se o jednoj ili drugoj vrsti banke, procedura sakupljanja i čuvanja matičnih ćelija nakon porođaja je ista. Međutim,  razlikuju se po tome na koji način se postupa sa matičnim ćelijama nakon toga. U slučaju javnih banaka, matične ćelije mogu se koristiti u istraživačke svrhe ili se daju pacijentima kojima su potrebne. Drugim rečima, to znači da kada donirate matične ćelije javnoj banci, one nisu rezervisane samo za vašu porodicu, već su dostupne i drugim pacijentima. Za razliku od njih, ćelije koje pohranite u privatnoj banci, ne služe nikome drugom osim vama i članovima vaše uže porodice. Ukoliko se javi potreba za njima, one vam se u najkraćem mogućem roku dostavljaju. Javne banke matičnih ćelija u Srbiji još uvek nisu osnovane, ali planira se njihovo otvaranje.

U boksu:
Vodeća evropska banka matičnih ćelija:
Ekskluzivni agent za Srbiju "LIFE R.F." d. o. o. Beograd
Bulevar Zorana Đinđića 2a
tel: 011/20-18-955; 20-18-956; 20-18-957
www.cryo-save.com
email: [email protected]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije