15.09.2015 Prvi trimestar

Pozitivne strane trudnoće: Kako drugo stanje utiče na vaše zdravlje

Bićete stalno umorni, mučiće vas neutoljiva glad i oticaće vam noge. Ipak, trudnoća izaziva i zapanjujući pozitivne efekte na vaše zdravlje. A neki od njih će trajati do kraja života! Dakle, saznajte šta se to dobro dešava…

pozitivne strane trudnoce

Stil života menja se nabolje
Već godinama planirate da ostavite cigarete, budete umereniji u piću i poboljšate ishranu. E, sada imate pravi motiv! To šta, kada i koliko unosite u organizam, ne utiče više samo na vaše, već i na zdravlje vaše nerođene bebe. Nemar i nedisciplina više nisu opcija.

Kosti jačaju
Konačno ste dočekali da gojenje služi pozitivnoj svrsi! Naučnici veruju da višak kilograma koji stičete u trudnoći ojačava kosti, naročito karlične, a može čak da ojača i karlične mišiće. Ova pojava smanjuje rizik od fraktura kukova u kasnijem životu, i to za 44 %. Sa svakom narednom trudnoćom, ovaj procenat uvećava se za devet!

Poboljšava se izgled kose, kože i noktiju
Poboljšani metabolizam i delovanje hormona trudnoće utiču na to da vaša kosa postaje gušća, nokti čvršći, a koža sjajnija.

Više se uživa u seksu
Možda niste više tako često raspoloženi za seks, ali kada se on „desi“ – vau! Pojačana cirkulacija znači da ste postali ultra osetljivi, zbog čega se brže uzbudite i doživite snažniji orgazam.

Stiče se bolja kondicija
Čak i ako ne vežbate u trudnoći, u boljoj ste formi od žene koja nije trudna, a redovno vežba! Tokom trudnoće, aerobni kapacitet uvećava se za 30 odsto, a srce pumpa dvostruko veću količinu krvi nego obično. Ovi efekti traju još nekoliko meseci nakon porođaja. Zato, ako ste bili u dobroj kondiciji pre trudnoće, i nastavili da vežbate tokom nje, nakon porođaja verovatno ćete biti u najboljoj formi u životu.

Osećate se smireno i pozitivno
Drugo stanje naprosto vas „tera“ da se smirite i usporite. Vaše telo ne može da podnese užurbanost i nervozu. Na kraju krajeva, i ne morate baš da jurite naokolo kao da ste „na struju“. Trudnoća i dojenje su dva procesa koja podstiču mozak na oslobađanje hormona dobrog raspoloženja, koji vrše ulogu amortizera stresa.

Produžavate život
Trudnice „kradu“ neke od bebinih novih ćelija i njima zamenjuju svoje stare i istrošene. Britanski istraživači pronašli su muške matične ćelije u koštanoj srži žena koje su rodile dečake. Ovo otkriće može da objasni zbog čega žene žive duže od muškaraca, kao i zbog čega trudnoća štiti od kancera dojke.

Predviđate pojavu bolesti u kasnije životu
Trudnoća je, na izvestan način, prognozer oboljenja (ili sklonosti ka nekim bolestima) u kasnijem životu. Na primer, ako ste tokom trudnoće oboleli od dijabetesa (gestacioni dijabetes), onda je vaš rizik od dijabetesa tip 2, u kasnijem životu, prilično visok. Takođe, ako ste tokom trudnoće patili od preeklampsije, postoje realne šanse da kasnije obolite od srčanih oboljenja. To svakako ne zvuči kao dobra vest, ali vam ovo saznanje omogućava da preduzmete preventivne korake. Lekari mogu da uoče upozoravajuće znake i da blagovremeno reaguju u cilju prevencije bolesti u kasnijem životu.

Smanjujete rizik od kancera
Hormoni trudnoće smanjuju rizik od svih oblika kancera, a naročito dojke i materice. Takođe, za svaku godinu koju dojite (nove trudnoće) povećavate zaštitu od kancera dojke za više od 4 %.

Pravite pauzu od bolesti
Ukoliko patite od neke hronične bolesti, kao što su astma, ulcerativni kolitis, Kronova bolest, reumatoidni artritis ili čak multiple skleroza, uverićete se da simptomi postaju blaži, ili potpuno isčezavaju, tokom trudnoće. Eksperti nisu potpuno sigurni zbog čega se to dešava, ali veruju da je posledica izmena hormonskog statusa i imuniteta. Nažalost, kada se hormonsko stanje vrati na staro, vraćaju se i simptomi. No, trudnoća predstavlja barem kratak predah.

Ponovo se odmarate i sanjarite
Za većinu nas život jednostavno „protrči“ i često zbog te užurbanosti ne primećujemo važne stvari. No, trudnoća je jedinstven događaj, koji vas tera da zastanete i preispitate svoj život, da ponovo počnete da planirate i sanjarite. Da li želite i dalje da živite na istom mestu (stanu, kraju, gradu, zemlji…) i kada se rodi vaša beba? Da li želite da obavljate isti posao nakon rođenja bebe?

Autor: Life Content, M.K.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije