26.11.2015 Prvi trimestar

Razrešenje misterije: Kako matične ćelije funkcionišu u našem telu?

Iako širom sveta veliki broj naučnika radi na istraživačkim projektima vezanim za matične ćelije, za njih je i dalje veliki deo ponašanja ovih ćelija unutar ljudskog tela – misterija.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Njihovo korišćenje u medicini i dalje može da deluje kao čudo, uzimajući u obzir da do sada naučnici nisu imali prilike da vide proces putovanja matičnih ćelija kroz telo, njihovog pozicioniranja, zauzimanja konačnog oblika i započinjanja života kao deo većeg sistema.

Zato su naučnici iz Bostonske dečije bolnice započeli program vizuelizacije ponašanja ma uključeni u program za istraživanje matičnih ćelija rešili da zapravo vide šta matične ćelije zapravo rade tokom svog života. Koristeći vrstu sićušne providne ribe, koja se često koristi u laboratorijskim istraživanjima, naučnici su genetski izmenili matične ćelije, kako bi proizvodile zeleni fluorescentni protein (GFP), koji je vidljiv pod mikroskopom.

Tako su mogli da prateći zelene tačkice, u stvari gledaju kuda i na koji način se kreću matične ćelije, kako reaguju u organizmu i kako se prilagođavaju tkivu koje se već nalazi na njihovom krajnjem odredištu. Tako su otkrili iznenađujuće dinamičan sistem koji im je ponudio više saznanja korisnih za poboljšanje transplantacije i lečenje pacijenata sa rakom, ozbiljnim poremećajima imuniteta i krvnim poremećajima

“Transplantacija matičnih ćelija i koštane srži i dalje je za nas “crna kutija” – ubacimo ćelije u pacijnenta, i kasnije možemo da izmerimo oporavak njihovog krvnog sistema, ali ne možemo da vidimo šta se dešavalo u međuvremenu” – kaže Oven Tamplin, jedan od autora projekta. – Sada možemo uživo da gledamo te međukorake, i da razvijamo lekove za svaki pojedinačni deo procesa.

Naučnici su zahvaljujući ovoj inovativnoj tehnici napravili i veoma zanimlijivu animaciju, koja detaljno pokazuje ponašanje matičnih ćelija u telu. Pogledajte ovo čudesno putovanje moćnih matičnih ćelija:

Deoba uz “maženje”
Već se od ranije zna da se posle transplantacije matične ćelije odlepljuju od ćelija u aorti i onda cirkulišu kroz telo dok ne nađu mesto gde će se pripremiti za buduće stvaranje krvi u telu. Ali, sada po prvi put naučnici imaju jasne 3d slike procesa u realnom vremenu.

Po dolasku na predviđeno mesto u telu, matična ćelija se prikači na zid vene. Tada započinje proces interakcije sa drugim ćelijama, koji naučnici opisuju kao “maženje majke i bebe”.

Na kraju, matične ćelije počinju da se dele – jedna “kćerka ćelija” napušta mesto boravka, dok ostale ostaju. Do kraja sve matične ćelije odlaze na mesto odakle će proizvoditi krv (u slučaju laboratorijske ribice to su bili bubrezi).

Naredna istraživanja sprovedena na miševima potvrdila su da se ceo proces i kod sisara odvija na isti način, s tim što kod ljudi matične ćelije se trajno smeštaju u koštanu srž.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije