09.10.2014 Trudnoća

Pržena hrana udvostručuje rizik od dijabetesa u trudnoći

Žene koje u trudnoći svakodnevno jedu prženu hranu imaju dvostruko veći rizik od gestacijskog dijabetesa, utvrdili su naučnici sa Univerziteta Harvard koji su analizirali zdravstvene kartone 15.027 žena. Veći rizik imaju gojazne žene, trudnice starije od 25 godina i one koje imaju genetske predispozicije.

dijabetes u trudnoći

Gestacijski ili trudnički dijabetes vrsta je šećerne bolesti koja nastaje u trudnoći, pogađa jednu od 20 trudnica i ako se ne leči može izazvati komplikacije kod majke i deteta. Može izazvati preuranjeni porođaj, povećanu telesnu težinu kod novorođenčeta pa čak i smrt.

Ova bolest se javlja zato što trudnice ne proizvode dovoljno insulina, što povećava nivo šećera u krvi. Tokom prženja se u hrani oslobađaju hemikalije koje utiču na kontrolu šećera u krvi, piše Daily Mail.

„Tokom prženja oslobađaju se štetne hemikalije i transmasti koje oslabljuju efekat insulina u telu. Simptomi su pojačana žeđ, umor i stalno mokrenje“ istakao je voditelj istraživanja dr Culin Zang.

Izvor: 24sata.hr, M.G.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije