12.01.2014 Trudnoća

Razvoj trudnoće: Osma nedelja

Kako bude prolazila osma nedelja, iznenadićete se kada budete shvatili da ste na petini puta kroz trudnoću. Iako će i dalje da vas muči jutarnja mučnina ili bilo kada u toku dana, uzbuđenje o novom životu će vas sigurno obuzeti, kao i vašeg partnera.

osma nedelja

Vaš život

Možda ćete shvatiti da više ne možete ući u vaše omiljene pantalone ili ćete morati povremeno otkopčati gornje dugme. Nemojte se previše uznemiriti oko ovoga. Ne dobijate kilograme zato što ste se prejeli kolača!

Vaša materica u ovoj nedelji odstiže veličinu pomorandže i struk se polako širi. Dojke mogu biti posebno teške i porašće bar za jedan broj više tokom trudnoće. I nije tako loše, zar ne?

Vaša beba

Kako poredimo veličinu materice sa pomoradžom, tako možemo porediti fetus koji je sada veličine zrna grožđa oko 11 mm. U ovoj nedelji će se stvoriti ili testisi ili jajnici i spontani pokreti mogu početi.

Pojavljuju se laktovi i kosti postaju jače i čvršće, a prsti počinju da rastu, mada nije baš vreme da se izbroje do deset. Jetra izbacuje velike količine crvenih krvnih zrnaca i nastaviće to da radi sve dok se koštana srž ne formira i preuzme svoju osnovnu funkciju. Druga zanimljivost u pogledu razvoja je da se zubi formiraju u desnima.

Pratite razvoj trudnoće po nedeljama OVDE.

Izvor: www.klinikaperinatal.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije