18.07.2016 Trudnoća

Saveti za pravilnu ishranu u trudnoći

Ishrana u trudnoći je česta tema, ali se nekako čini da stalno pristižu stara i nova pitanja o tome. Od onih šta se jede i koliko se jede, šta je neophodno bebcu, do koliko utiče na telesnu masu buduće mame. Evo nekoliko saveta…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Postoji i faza planiranja trudnoće, koja treba da bude dobra prilika da se telesna masa „dotera“ korigovanjem ishrane i fizičkom aktivnošću. Dobro je da trudnoća započne sa takozvanom idealnom telesnom masom i dobrom fizičkom formom. Preporučeni porast telesne mase je od 9 do 11, 5kg ili 20 % od idealne telesne mase.

U periodu trudnoće zaista treba da se “jede za dvoje” (u slučaju da se u stomaku ne nalazi više “podstanara”), ali ne po količini, već po kvalitetu namirnica. Namirnice treba da budu pažljivo odabrane po vrsti i poreklu, a hrana pripremljena sa pažnjom.

Šta je to što je potrebno mami sa bebom? Pa sve! Kalcijum, magnezijum, folna kiselina, vitamin A, vitamin D, omega 3 masne kiseline, vitamin C, vitamin B12, ugljeni hidrati, proteini, masti, vlakna, tečnost – ovo je samo delić.

Evo podsetnika za nabavku: mlečni proizvodi od delimično obranog mleka, meso kao što su piletina, ćuretina, junetina, riba (bakalar, skuša, losos, sardina), jaja. Integralne žitarice i proizvodi od njih; sve vrste povrća i voća i više od toga, a obavezno šargarepa, bundeva, zeleno lisnato povrće, orašasto voće, semenke bundeve, suncokreta.

Šta bi trebalo izbegavati? Masnu, začinjenu, jako slatku ili slanu hranu. Da li treba pominjati alkohol i cigarete?

Tokom trudnoće može se desiti da se poželi baš neka hrana, a da neka druga nikako ne dolazi u obzir. Treba slušati organizam, ispunjavati mu želje koliko se može, ali se nekad treba i odupreti sumanutim idejama.

Hranu koja je teška, u kojoj su „prazne kalorije“ (malo koristi, a dosta goji), trebalo bi zaobići. Slatkiši ne treba da budu neostvareni san, ali trebalo bi da pokušate da potrebu za slatkim zadovoljite voćem.

Ako to ne upali, može da se uzme neki keksić ili kolačić u razumnoj količini. Kako trudnoća odmiče, tako obroci treba da budu manji i češći, da bi se održala dobra probava, a i koliko – toliko izbegla pojava gorušice.

Ako se ipak pojavi, ublažiće je badem i još bolje, pečena leblebija. Još jedan zahvat protiv gorušice – posle obroka ne treba odmah da se legne.

Bez mnogo filozofije – treba jesti raznovrsno i što prirodnije. O dodacima ishrani – vitaminima i mineralima, treba odlučiti zajedno sa lekarom.

Save

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije