10.11.2017 Trudnoća

Saveti za zdravu trudnoću

Strah od spontanog pobačaja osećaju mnoge trudnice, ali i žene koje tek rade na začeću. Ako ste i sami opsednuti ovakvim mislima, imamo umirujuću vest za vas posle koje ćete moći da odahnete. Naime, u malom broju slučajeva uzrok pobačaja je „greška“ prirode, nešto na šta se ne može uticati. Uglavnom, uz redovne ginekološke preglede i zdrav način života, neželjen ishod trudnoće može da se spreči. Evo šta treba da uradite kako biste rizik od pobačaja sveli na najmanju meru.

REDOVNO IDITE KOD GINEKOLOGA

Mnoge genitalne infekcije razvijaju se podmuklo, bez simptoma, a potencijalno su opasne po plod. Takve su, na primer, infekcija hlamidijom, ureaplazmom, mikoplazmom, te bakterijska vaginoza uzrokovana Gardnerellom vaginalis, a iskusan ginekolog lako ih može prepoznati po izmenjenom izgledu sekreta.

Zato ne preskačite preglede. Redovno odlazite ginekologu kako bi – u slučaju eventualne neravnoteže vaginalne flore – blagovremeno mogao da reaguje. Posumnja li da nešto nije u redu, ginekolog će vam odmah uzeti briseve te, na osnovu rezultata, propisati odgovarajuću terapiju.

DRŽITE HRONIČNU BOLEST POD KONTROLOM

Ako imate visok ili nizak krvni pritisak, trombofiliju, dijabetes, poremećaj u funkciji štitne žlezde ili neki drugi ozbiljan zdravstveni problem, poštujte savete nadležnog specijaliste i – obavezno svakodnevno uzimajte propisane lekove. Zahvaljujući tome, sprečićete napredovanje bolesti i komplikacije koje mogu biti opasne po trudnoću.

STAVITE TAČKU NA POROKE

Konačno imate valjan razlog da raskrstite s lošim životnim navikama. Naučno je dokazano da svakodnevno konzumiranje 200 miligrama kofeina, što je doza koja se krije u šoljici i po kafe, i pušenje udvostručuju rizik od spontanog pobačaja, a da povremeno konzumiranje alkohola tri i po puta povećava opasnost od neželjenog prekida trudnoće.

HRANITE SE ZDRAVO I BALANSIRANO

Svakodnevno jedite voće i povrće (po mogućnosti organski uzgajano), žitarice i mlečne proizvode, a dva-tri puta nedeljno konzumirajte jaja, belo meso i ribu. Što je još veoma bitno – ne prejedajte se! Praktikujte manje a češće obroke. S ovakvom ishranom najlakše ćete dostići optimalnu telesnu težinu, što je od krucijalnog značaja za razvoj i očuvanje trudnoće.

UZIMAJTE VITAMINSKO-MINERALNE

DODATKE ZA TRUDNICE

Rezultati istraživanja sprovedenog na Univerzitetu Severne Karoline potvrdili su da pravilna i redovna suplementacija (naročito tokom prvog trimestra trudnoće) smanjuje rizik od spontanog pobačaja za 57%. Zato, osim preko hrane, vitamine i minerale uzimajte i u vidu suplemenata namenjenih trudnicama. Međutim, vitaminsko-mineralni dodatak nemojte birati na svoju ruku, nego pitajte svog ginekologa koji sastav vašem organizmu najviše odgovara.

NE OPTEREĆUJTE SE (NI U KOM SMISLU)

Trudite se da se ne nervirate. Što manje pričajte i ne razmišljajte o ružnim stvarima. A da bi vam to lakše pošlo za rukom, okružite se pozitivnim ljudima. Dalje, ne zamarajte se, ne podižite teret i ne trenirajte toliko da se zadišete. Naročito ne radite vežbe koje pritiskaju matericu, zahtevaju preveliko naprezanje stomačnih mišića i podrazumevaju rotaciju trupa. Jer, i psihički i fizički napor mogu uzrokovati gubitak ploda.

IZBEGAVAJTE KONTAKT SA ŽIVOTINJAMA

Dok ste u drugom stanju, ne držite ljubimca u stanu, nego na terasi, i nemojte voditi brigu o njemu (ne čistite posudu u koju vrši nuždu, ne hranite ga i ne mazite). Iako su slatki, kućni ljubimci – naročito mačke, psi i papagaji – mogu preneti razne bolesti (toksoplazmozu, ehinokokus, hlamidiozu…) koje su pogubne po plod.

URADITE DODATNE ANALIZE

Posle habitunalnog, odnosno ponovljenog pobačaja preporučljivo je uraditi OGTT (oralni glukoza tolerans test), mikrobiološka ispitivanja i imunološku analizu antitela, te proveriti tiroidni i koagulacioni status. Jer, na osnovu tih rezultata tačno se može saznati treba li preduzeti dodatne mere za očuvanje ploda i kako se ubuduće treba ponašati.

MISLITE POZITIVNO!

Ako ste ranije pobacili, ne mora značiti da ćete opet. Rizik od neželjenog gubitka ploda raste proporcionalno broju pobačaja, tako da i posle pet neslavno završenih trudnoća – ostaje 50% šansi da se sledeći put drugo stanje uspešno izgura do kraja.

NEŽELJENI SIMPTOMI

Ukoliko osetite stezanje materice i bolove u donjem delu stomaka i/ili prokrvarite, odmah otiđite u najbližu ginekološko-akušersku bolnicu. Ali ne paničite, imajte na umu da neželjeni simptomi nisu uvek znak da je plod izgubljen. Štaviše, u većini slučajeva predstavljaju posledicu pretećeg ili započetog pobačaja. A tada se, uz brzu i adekvatnu reakciju lekara, trudnoća može spasti i normalno izvesti do kraja.

DODATNI SAVETI ZA ŽENE ČIJA JE TRUDNOĆA VISOKORIZIČNA

U slučaju da imate nekompetentan grlić materice, nisko usađenu posteljicu ili neki drugi problem zbog koga se vaša trudnoća svrstava u visokorizičnu, uz sve navedeno, poštujte i sledeće savete:

MIRUJTE Ne obavljajte kućne poslove, ne dižite i ne prenosite ništa teško, ne pravite nagle pokrete, ne naginjite se preko stomaka i ne čučite. Što više se odmarajte u polusedećem ili ležećem položaju.

TOKOM INTIMNIH ODNOSA izbegavajte duboke penetracije i one stranim predmetima, koje mogu uzrokovati prevremene kontrakcije materice i krvarenje, kao i ejakulaciju u vaginu, budući da pojedine supstance iz sperme mogu izazvati brže „sazrevanje“ grlića materice i prevremeni porođaj. Osim toga, ejakulacija u vaginu tokom trećeg trimestra povećava rizik od infekcija.

NE VODITE TRUDNOĆU NA DVA MESTA Nemali broj trudnica paralelno odlazi kod dva ginekologa misleći da će, zahvaljujući tome, stvari bolje držati pod kontolom. Pritom, ni jednom ni drugom lekaru ne otkrivaju da sve preglede obavljaju duplo, što nije bezazleno. Prečesti vaginalni pregledi mogu pogoršati postojeći problem i indirektno prouzrokovati pobačaj. Stoga se odlučite za jednog ginekologa i budite iskreni s njim. Ništa ne skrivajte, a kad imate neku nedoumicu, otvoreno je iznesite i pitajte ga sve što vas zanima.

Foto: Guliver/Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije