03.04.2018 Trudnoća

Saznajte koliko je alkohol u trudnoći štetan

Stručnjaci stalno menjaju mišljenje o tome da li bi trudnice trebalo da piju alkohol tokom trudnoće i u kokim količinama. Iz Velike Britanije stižu nove informacije i upozorenja. Saznajte o čemu je reč…

Trudnicama se snažno savetuje da tokom trudnoće uopšte ne konzumiraju alkohol već decenijama, ponekad u javnost izađe neka informacija kako je povremeno čaša vina ili piva sasvim sigurna i za mamu i za bebu, ali da ne treba preterivati niti se opuštati. S druge strane nauka je više puta dokazala štetan iticaj alkohola na fetus tako da nova upozorenja kako trudnice ne bi trebalo da piju ni kap alkohola tokom trudnoće uopšte ne čude i mi ih u potpunosti podržavamo.

Bebe koje su u materici bile izložene alkoholu mogu biti rođene sa brojnim problemima, od abnormalne strukture lica, male porođajne težine do brojnih drugih razvojnih poremećaja. Najveći problem je što stručnjaci uopšte ne znaju kolika tačno količina alkohola u trudnoći može dovesti do ovih problema. Iz tog razloga mnoge zdravstvene organizacije širom sveta se zalažu da savim male količine alkohola ne mogu naškoditi ni bebi ni mami.

U Velikoj Britaniji saveti na ovu temu su bili poprilično zbunjujući jer su stručnjaci uglavnom savetovali budućim majkama da ne piju alkohol tokom prvog tromesečja trudnoće, a da su jedna do dve jedinice alkohola nedeljno, kasnije u trudnoći savim u redu.

Ovakvi saveti se više ne smatraju korisnima ni u Velikoj Britaniji i lekari promenili priču uprvo zbog toga što nije naučno dokazano kolika količina alkohola u stvari može naškoditi nerođenoj bebi.

Naš savet vam je da se ne kockate i da se strpite tih devet meseci bez obzira na to koliko uživate u čaši vina posle večere.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije