03.04.2018 Trudnoća

Saznajte koliko su uređaji štetni u trudnoći

Često koristite i u trudnoći laptop, računar, mobilni telefon i tablet? Da li su štetni?

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Današnje moderno doba diktira neke stvari mnogo drugačijim tempom nego što je to bilo kada su naše majke i bake bile trudnice. Mnoštvo novih tehničkih uređaja – oni su postali deo našeg života i bez nekih od njih gotovo da ne možemo.

Većini ljudi je posao vezan za računar i mobilni telefon. A i trudnice danas, bar u domenu posla, u našem regionu nisu zaštićene kao nekada. Mnoge su primorane da rade veći deo trudnoće, a za mnoge od njih to podrazumeva “druženje” sa mobilnim telefonima, laptopima, računarima. Ima i onih trudnica kojima je preporučeno strogo mirovanje pa dane provode sa laptopom u krilu. Ali, da li je sve to bezbedno za vas? Za bebu? Tako mnogo priče posvećujemo ishrani, vežbanju i zaštiti od hemikalija da smo zaboravili na elektroniku.

Stavovi i mišljenja

Stavovi na ovom polju se poprilično razlikuju. Dok neka istraživanja ukazuju na to da mali nivo zračenja, koji emituju određeni uređaji nije štetan u trudnoći, druga govore sasvim drugačije. U odnosu na opasne x zrake (recimo kod zubara), nizak nivo zračenja koji emituju mobilni telefoni, računari, mikrotalasne rene, laptopi i drugi slični uređaji mnogo je manje ili nimalo štetan.

Ipak, još uvek nije jasno kako to nisko zračenje utiče na DNK i ćelije. Istraživanja su se bavila uticajem ovog zračenja na opasnost od pobačaja i nastanka leukemije kod dece, ali rezultati nisu bili jasni. Svetska zdravstvena organizacija te rizike svrstava u “potencijano opasne” i ističu da bi veza mogla postojati i savetuju trudnicama da budu malo opreznije.

Ipak, većina zdravstevnih organizacija se slaže da za sada ne postoji dokaz da korišćenje elektronskih uređaja koji emituju niska zračenja može biti štetno, ako se koriste pravilno (recimo, da mobilne telefone i laptope držite bar 3 cm udaljene od tela). Ipak, oprez se trudnicama savetuje i da se izloženost svede na minimum.

Opasna i sigurna zračenja

X zraci, rentgenski zraci – većina stručnjaka se slaže da su opasni po razvoj bebe. Trebali biste ih izbegavati u trudnoći, osim ako ova vrsta zračenja nije ekstremno važna i obavezna.
CT skener – smatraju ih manje opasnim po bebu, ali se savetuje da ih, takođe izbegavate.
Ultrazvuk – zvučni talasi koji se emituju tokom ultrazvuka smatraju se potpuno sigurnim. U trudnoći ovi pregledi su vrlo važni za praćenje bebinog razvoja.
MRT (magnetna rezonantna tomografija) – iako je sigurnija alternativa X zracima i CT skenu preporučuje se da i ovo izbegavate.

Kliknite dalje za nastavak teksta —>

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije