13.11.2014 Trudnoća

Šta vas čeka u drugoj trudnoći

Čini vam se da je prošlo tek nekoliko meseci od kada ste birali ime za svoje prvo dete, zar ne? No, ubrzo nakon što ste prošli kroz prvu fazu navikavanja, počinjete da ramišljate da ponovite ovo iskustvo. Otkrijte po čemu će se druga trudnoća razlikovati od ove prve.

druga trudnoca

Druga beba će biti krupnija!
Doduše, ne mnogo – druga beba u proseku je teža otprilike 100 g od prvorođene.

Druga trudnoća je sigurnija?
Statistički podaci pokazuju da je druga trudnoća najsigurnija za mamu i bebu. Prva je neka vrsta provera stanja majčinog organizma: ako ste sve dobro podneli prvi put, postoji velika verovatnoća da ćete i u narednoj trudnoći dobro proći.

Moguć je izostanak ponekih karakteristika?
Svaka trudnoća je drugačija, a to se odnosi i na simptome, tegobe, navike u ishrani, pa čak i na oblik stomaka i telesnu težinu buduće mame.

Moguća je pojava tegoba kao posledica prve trudnoće?
Ako ste tokom prve trudnoće imali komplikacija – na primer, patili ste od preeklampsije ili bolova u leđima – to se može ispoljiti i tokom svih narednih trudnoća. Zato je neophodno da se konsultujete sa lekarom o preventivnim merama, da se ne bi ponovilo isto iskustvo.

Drugi porođaj je obično brži i lakši?
Vaše telo bolje ”razume” šta mu se dešava i, zbog te spremnosti, drugi porođaj u proseku traje nekoliko sati manje od prvog. Suprorno ustaljenom mišljenju, druga trudnoća traje isto koliko i prva, zato proverite u kojoj se meri podudario datum prvog porođaja s očekivanim terminom.

Carski rez tokom prvog porođaja ne znači da će ga biti i sledeći put
Ukoliko ste se prvi put porodili carskim rezom zato što je, primera radi, beba bila postavljena karlično, sledeći put ne mora biti tako, odnosno postoji velika verovatnoća da ćete se poroditi prirodnim putem. Još uvek ne postoje naučna saznanja kojima bi se precizno odredilo koliko treba pauzirati između dve trudnoće ukoliko je prvi porođaj obavljen carskim rezom, ali većina stručnjaka se slaže da je razmak od dve-tri godine dovoljan da bi naredna trudnoća protekla u najboljem redu.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije