Trudni ste? Kako odoleti prazničnim đakonijama

Teško je odoleti svim tim đakonijama koje su neizbežne u ovo vreme slava i praznika. Spas od „gladnih očiju“ tražite u šetnji. Hladan vazduh zavaraće glad, a i vi ćete se bolje osećati
????????????????????????????????
Počela je sezona uživanja u raznim specijalitetima, slatkim kolačićima i bogatim trepezama. Ali, ako ste trudni, moraćete se delimično odreći dosadašnjega životnog stila, bar do iduće godine. Vreme je da uravnotežite obroke, odreknete se nedopuštenih napitaka i kasnih noćnih zabava. A i iscrpljujuća praznična kupovina takođe je prošlost. Neka to obavi neko umesto vas. To i ne zvuči tako loše!

Izbegnite stres

Praznično raspoloženje može vas lako poneti. Počnete s pripremama za i na kraju završite pod stresom. A to nije zdravo ni za vas ni za dete. Organizujte se sa svojim najbližima da vam pomognu oko slavlja.

Novogodišnje zabave

Verovatno ćete biti pozvani na pokoju zabavu. Ako ste tek na početku trudnoće i još niste nikome rekli srećnu vest, moraćete smisliti izgovor za nepijenje alkohola. A ako već svi znaju za vašu trudnoću, budite spremni u opuštenoj atmosferi odgovarati na razna pitanja o majčinstvu i trudnoći.

Fizička aktivnost

Umerena fizička aktivnost pomaže u kontroli apetita te smanjuje stres i brige. Zato, ako vam zdravstveno stanje dopušta, vežbajte posebne vežbe za trudnice i šetajte i po hladnom vremenu i svežem vazduhu (samo se dobro utoplite).

Ne jedite kasno

Kako biste izbegli napetost u želucu, izbegavajte kasna noćna čašćenja i odlazak na spavanje s prepunim želucem. Ako vas muči kiselina, nekoliko sati pre odlaska na spavanje ne jedite, a takođe se preporučuje lagano povisiti uzglavlje kreveta, spavati na levom boku s jastukom između nogu.

Vi ste predivni

Naravno da za novogodišnje slavlje želite izgledati najlepše. Kupite sebi novi komad odeće koji laska vašoj sadašnjoj figuri. Prošetajte do frizerskog salona i uredite kosu. Sigurno se pitate možete li farbati kosu u trudnoći. Stručnjaci kažu kako nema nikakvih dokaza da je bojenje štetno u trudnoći. Ipak se suzdržite od bojenja u prvom tromesečju trudnoće.

Zabranjena hrana

Trudnice ne bi trebalo da konzumiraju jela od svežeg ili polupečena mesa, sirova ili nedovoljno termički obrađena jaja, sireve s plemenitom plesni, nepasterizovano mleko. Ostatke prazničnog obroka radije podelite gostima ili zamrznite kako vas ne bi doveli u iskušenje kada vas uhvati glad.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije