grčevi u nogama u trudnoći

Trudničke tegobe: grčevi u nogama

Poslednji trimestar praćen je mnogim neprijatnim simptomima, ali retko koji je bolan poput grčeva u nogama. Šta tačno izaziva grčeve u trudnoći nije poznato, ali lekari pretpostvaljaju da je u pitanju sprega nekoliko faktora. Smanjuje se nivo kalijuma i kalcijuma, nakuplja se voda i noge trpe sve veće i veće opterećenje.

Ali, šta da radite ako vas u sred noći probudi bolni grč?

Kako sprečiti bolne grčeve u trudnoći?

Grčevi se najčešće javljaju u stanju mirovanja. Naročito je neugodno ukoliko se dese u snu. Kada osetite grč, ustanite iz kreveta i nastojte da ispravite nogu, pa oslonite stopalo celom
površinom na tvrdu podlogu. To je najbrži način da relaksirate mišiće.
Takođe, možete da izvodite ovu jednostavnu vežbu: zgrčite sve mišiće što okružuju deo noge koji se nevoljno trza na deset sekundi, a onda ih opustite na 20 sekundi. Ponovite vežbu pet puta dok sporo dišete.

Istegnite listove

Blago istezanje mišića listova će ublažiti tenziju koja je posledica bolnih spazama u nogama.
Stanite naspram zida (licem okrenuti ka njemu), razmaknite noge u širini kukova, ispružite
ruke ispred tela i nagnite se napred da biste dodirnuli zid. Oslonite se celom težinom tela na ruke i osetite istezanje duž zadnjeg dela listova. Zadržite se u ovom položaju pet sekundi.

Jastuk pod stopala

Dok spavate, neka vam stopala budu na jastuku. Na ovaj način sprečićete da, tokom spavanja, noge stavite u položaje u kojima se mišići nogu skupljaju, a koji su okidač za bolne grčeve tokom noći. Takođe, masaža stopala pre spavanja može da bude od pomoći.

Vežbe protiv grčeva

S obzirom na to da bolni grčevi mogu da budu posledica slabosti mišića, nekoliko jednostavnih
vežbi pre odlaska na spavanje sprečiće priliv laktične kiseline, koja može da bude dodatni faktor za pojavu grčeva. Sedite na ivicu kreveta, ispravite noge i postavite pete na pod. Savijte nožne zglobove, prvo ispružite prste napred, a potom nagore.
Uradite to 30 puta. Nakon toga, pravite kružne pokrete stopalima (iz skočnih zglobova). Ponovite to osam puta, u oba smera.

Nedostatak kalijuma i magnezijuma

Grčevi u listovima mogu da budu posledica dehidratacije, zbog čega je veoma važno da u
organizam unosite dovoljno vode. Još jedan faktor koji može da doprinese pojavi bolnih grčeva jeste promena nivoa minerala u organizmu, a naročito deficit kalijuma i magnezijuma. Budući da beba prva uzima ono što joj je neophodno iz vaše ishrane, morate se postarati da dovoljno
ostane i za vas! U avokadu se nalaze velike količine kalijuma i magnezijuma, a utvrđeno je i da ova namirnica ublažava upalne procese.
comzeal/GettyImagesPlus

još iz kategorije