25.10.2014 Trudnoća

Trudnoća: Kako sprečiti bol u leđima

Neke trudnice imaju toliko jake bolove u leđima da su prinuđene da leže tokom poslednja dva meseca trudnoće. Međutim, većina se suočava sa umerenim oblikom bolnih leđa koji se može sprečiti ili bar ublažiti. Evo i kako…

bolovi u ledjima

1. Vežbajte redovno

čim saznate da ste u drugom stanju, počnite sa upražnjavanjem vežbi za jačanje leđnih mišića i to najmanje tri puta nedeljno. Najbolje je da se obratite fizioterapeutu koji će odrediti koja vrsta vežbi je pogodna za vašu konstituciju i stepen kondicije. Ako niste ljubitelj vežbanja na lopti ili strunjači, opredelite se za plivanje ili akvarobik. Vežbe u vodi odlične su za jačanje svih mišića kao i za ubrzavanje krvotoka, čime se poboljšava protok kiseonika i hranljivih materija od vas ka bebi. Ako, pak, spadate među trudnice kojima ne prija nijedan od ponuđenih oblika vežbanja, nema vam druge nego da svakodnevno šetate najmanje sat vremena.

2. Izbegavajte podizanje teških predmeta

Znamo da je teško pridržavati se ovog pravila svih devet meseci, naročito ako već imate dete (kako da ga ne podignete ako to ono traži od vas?), ali moguće je to činiti na pravilan način da ne biste istegli leđne mišiće. Dakle, ako već morate da podignete nešto ili nekoga, činite to tako što ćete težinu preneti na noge, a ne na leđa (iz čučnja, a ne savijajući leđa).

3. Ispravite se

Za trudnicu je važno da vodi računa o položaju tela koji zauzima u uspravnom položaju. Ako veći deo dana provodite na nogama, obratite pažnju na to da su vam leđa ispravljena, a ramena postavljena u ravni sa karlicom.

4. Pazite kako sedite

Izbegavajte sedenje na stolici bez naslona ili u fotelji čiji je naslon ukošen. Bitno je da su vam u sedećem položaju leđa poduprta naslonom ili jastucima, tako da ne morate da ih savijate.

5. Nosite udobnu obuću

Visoke potpetice jesu moderne i elegantne, ali trudnice treba da ih izbegavaju. Nošenjem udobnih cipela sa niskom potpeticom i anatomski oblikovanim uloškom učinićete veliku uslugu svojim leđima i nogama.

6. Zauzmite pravilan položaj dok spavate

Lekari savetuju trudnicama da spavaju u bočnom položaju, savijenih kolena između kojih treba da postave udoban jastuk. Takođe, jastuk treba da postavite i iza leđa, kao podupirač. Na taj način rasteretićete kičmu i leđne mišiće. Ako vam finansijske mogućnosti to dozvoljavaju, nabavite specijalni jastuk u obliku potkovice (takozvani jastuk za dojilje). Osim toga, za trudnicu je bolje da spava na tvrdom nego na mekom madracu.

7. Ojačajte mišiće karličnog dna

Svakodnevno izvodite takozvane Kegelove vežbe: stisnite mišiće karličnog dna kao da želite da zustavite mlaz mokraće, držite tako 5 sekundi, a zatim ga opustite. Ponavljate ovu vežbu deset puta dnevno. Jačanjem ove grupe mišića, zatežu se i oni koji drže matericu, čime se popravlja držanje trudnice i sprečava istezanje leđnih mišića.

Autor: Life Content, M.K.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije