21.08.2014 Trudnoća

U Srbiji više pobačaja nego porođaja

Zastrašujuća statistika je pokazala da žena u Srbiji rodi 1,4 deteta, a 2,8 se pobaci. Najstariji smo u Evropi i drugi u svetu, posle Japanaca.

tegobe

Srbija ima poražavajuće demografske brojke. Mi smo najstarija nacija u Evropi, a drugi u svetu posle Japana. Zastrašujuća statistika pokazuje da se u Srbiji obavi više pobačaja nego porođaja. Jedna žena rodi 1,4 deteta, a 2,8 se pobaci na ovaj ili onaj način„, rekao je ministar rada, zapošljavanja, za boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Gotovo sve majke u Srbiji, njih preko 90 odsto, započinju sa dojenjem ali se taj procenat smanjuje tokom vremena. Njih 47 odsto doji do šestog meseca, a samo 13 majki isključivo doji dete„, rekao je direktor Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel San Lo.

Postavlja se pitanje da li zdravstveni sistem daje sve od sebe da majke nastave sa dojenjem, da li ih podstiče da shvate prednosti dojenja ili je to pitanje reklamiranja mlečne formule već u porodilištima“, naveo je San Lo.

Ministar zdravlja Zoran Lončar kazao je da je radna grupa pri ministrastvu sačinila smernice za ishranu trudnica i porodilja, koja je kako je istakao, na veoma lošem nivou. Lončar kaže da će ministarstvo zdravlja nastojati da se kroz savetovališta utiče na to da se shvati značaj dojenja u što dužem periodu i kolike su prednosti majčinog mleka.

Ministar je istakao da je ta potreba prepoznata i u Zakonu o radu prema kom zaposlena žena koja se vrati na posao pre isteka porodiljskog odsustva, ima pravo na jednu ili više pauza u toku radnog dana, ili skraćenje radnog vremena od 90 minuta kako bi mogla da doji svoje dete.

Izvor: Mondo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije