Unuče u bakinom stomaku: Rodiću dete svoje pokojne ćerke

ID-10068643

Britanka stara 59 godina želi da rodi dete svojoj mrtvoj ćerki. Jajna ćelija njene ćerke biće oplođena spremom anonimnog donora. Njena ćerka jedinica umrla je od raka debelog creva pre četiri hodine, u svojim dvadesetim godinama, pa ova majka želi da joj ostvari poslednju želju, bez obzira na rizik koji trudnoća u ovim godinama nosi sa sobom.

Jedna Britanka koja ne želi da otkriva svoj identitet trenutno se bori za pravo da rodi svoje unuče. Jajna ćelija njene ćerke treba da se oplodi spermom anonimnog donora, a jedini problem je to što ona ima 59 godina, pa ova trudnoća spada u grupu veoma rizičnih.

Ona i njen muž žele da ostvare poslednju želju svoje ćerke da iza sebe ostavi potomstvo. Njihova ćerka jedinica umrla je pre četiri godine od raka debelog creva.

Ona je prethodno zamrznula jajne ćelije nadajući se da će u budućnosti moći da rodi dete, ali nije uspela da se izbori sa tumorom.

Nijedna britanska klinika nije htela da izađe u susret njenoj majci, koja želi da u njenu matericu ugrade ćerkinu oplođenu jajnu ćeliju. Zato se ona nada će jajne ćelije uspeti da prebaci u Njujork, gde se ovaj način oplodnje naplaćuje i do 60.000 funti.

Za žene u njenim godinama šanse da će oplodnja uspeti veoma su male, a trudnoća bi, u slučaju uspele oplodnje, bila veoma rizična, i za nju i za bebu.

Ipak, ona i njen muž su toliko odlučni da ispune želju svojoj ćerki da je ovaj slučaj došao do suda. Ako sudija odluči da joj dozvoli da obavi vantelesnu oplodnju, ova žena će biti prva žena na svetu koja je rodila dete koristeći jajnu ćeliju svoje mrtve ćerke.

Iako mnogi ne razumeju njihovu odluku, ovaj par ne odustaje od svoje zamisli. Kako sami kažu, ćerka ih je pred samu smrt zamolila da joj ostvare tu želju.

Eni Kaserli (62), koja je bila surogat majka sopstvenoj ćerki koja nije mogla da rodi, jedna je od retkih koji razumeju ove roditelje.

– Ako je to bila želja njene ćerke, a ona želi da je ispuni, onda je to samo njena stvar – rekla je Eni.

Kada im je ćerka 2010. umrla u svojoj 23. godini, ovaj par je odlučio da počne da radi na ispunjavanju njene želje. Nadali su se da u klinikama za vantelesnu oplodnju neće praviti problem, ali nijedna od klinika u kojima su bili nije htela da izvrši vantelesnu oplodnju ženi starijoj od 50 godina.

Iako su svesni da su šanse da oplodnja uspe veoma male i da bi i najmanje komplikacije mogle da budu opasne po život, oni su odlučili da ostanu uporni, jer ne žele da prekrše obećanje koje su dali ćerki.

Izvor: Mamin kutak
Foto: Freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije