14.10.2014 Trudnoća

„Unutrašnje“ promene u trudnoći

Od trenutka začeća vaše telo počinje da se menja kako bi gajilo i hranilo bebu. Dok će neke promene biti očigledne, druge će biti suptilnije i nećete odmah moći da ih primetite.

promene

Hormonske promene

Proizvodnja postojećih hormona drastično se povećava, a počinju da se proizvode i novi hormoni. Humani horiogonadotropin (HCG) oslobađa posteljica pred početak usađivanja ploda u matericu, a poznat je kao ”hormon trudnoće” jer se u testovima za utvrđivanje trudnoće proverava upravo nivo ovog hormona.

HCG je veoma bitan jer pokreće ostale hormonske aktivnosti neophodne za održavanje trudnoće i sprečavanje menstruacije. Međutim, HCG se smatra odgovornim za mučninu koja se javlja u prvom trimestru. Progesteron se nalazi i u telu žena koje nisu trudne, ali u mnogo manjim količinama.

Progesteron igra važnu ulogu u održavanju trudnoće, uključujući sprečavanje snažnih kontrakcija materice koje mogu ugroziti još nerođenu bebu. Održava funkcionisanje posteljice, ojačava karlične zidove tokom priprema za porođaj i opušta određene mišiće u telu. Ključna uloga progesterona jeste priprema grudi za proizvodnju mleka, a njegov vrlo rani uticaj primetićete u vidu osetljivosti grudi.

Estrogen je tokom trudnoće veoma aktivan. Na početku pomaže pripremanje sluzokože materice za trudnoću, povećavajući broj krvnih sudova i žlezda u materici. Odgovoran je i za povećanje količine krvi, što povremeno može dovesti do krvarenja desni ili krvarenja iz nosa.

Promene cirkulacije krvi

Ubrzo nakon začeća počinju da se dešavaju krupne promene u cirkulaciji krvi. Jedna od najznačajnijih jeste to što se količina krvi tokom trudnoće povećava toliko da će do 30. nedelje kroz vaše telo cirkulisati 50 odsto više krvi nego kad niste trudni.

Ovo udvostručenje neophodno je da bi se obezbedio adekvatan dotok krvi do bebe u razvoju, do vaše uvećane materice i posteljice koja raste. Možda ćete primetiti i da vam srce brže kuca. To je potpuno normalno i znak je da se vaše telo prilagođava trudnoći.

Zanimljivo je da niko ne zna zbog čega dolazi do ubrzavanja pulsa. Jedna od pretpostavki jeste da se to u stvari priroda stara da dodatne količine krvi prođu kroz telo.

Respiratorne promene

Možda ćete pri kraju trudnoće primetiti da često gubite dah. To se dešava jer beba koja raste sprečava širenje vaših pluća. Kad se to dogodi, sedite i ravnomerno dišite, svesno podižući i spuštajući pluća.

Promene metabolizma

Ako sve vreme osećate glad, naročito kasno uveče, obradovaće vas saznanje da za to postoji fiziološki razlog. U trudnoći beba izdvaja glukozu i ostale hranljive materije iz krvnog sistema tokom celog dana i noći. Ako neprekidno osećate potrebu za hranom, pokušajte da jedete više manjih, zdravih obroka.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije