01.02.2018 Trudnoća

Vodič za emocionalno zdravlje u trudnoći

Skoro sve buduće mame su sklone emocionalnim usponima i padovima. Uostalom, trudnoća je prepuna promena – kako fizičkih, tako i emocionalnih. Upravo fizičke i hormonske promene mogu da budu uzročnici brzih promena osećanja. Saznajte kako se nositi s tim…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Malo suza, više smeha
Šta izaziva „loše“ emocije tokom trudnoće? Nije u pitanju samo promena nivoa hormona, kako mnogi ističu. Čak i neke fizičke nelagodnosti u tome igraju određenu ulogu. Okidači mogu da budu kombinacija navedenih faktora: hormoni (naravno, uvek na prvom mestu), organske promene u telu, stresni tempo života, zdravstvene komplikacije tokom trudnoće, nedostatak podrške okruženja, problematičan odnos sa partnerom, lična ili porodična anamneza depresije. Baš kao što se menja oblik tela, tako se menjaju i emocije tokom trudnoće. Iznenadna bujica osećanja, naročito ako su suprotstavljena, predstavljaju novo iskustvo za buduću mamu, koje ona često ne može da razume. Potpuno zbunjena, ponekad mora da se suoči sa izvesnim unutrašnjim sukobima, što ne mora uvek da bude strašno. Međutim, veću opasnost predstavlja ako trudnica odluči da ne govori o tome, ako ostane „otuđena“.

Zdrave misli za zdravo telo
Ukoliko vas muče neugodne emocionalne promene, sigurno biste želeli da ih nekako obuzdate. Između ostalog, u tome mogu da vam pomognu neki jednostavni saveti, kojima ćete istovremeno da obogatite svoje emocionalno Ukoliko ih budete praktikovali, osetićete značajnu razliku.

Budite obavešteni
Svaki trimestar trudnoće donosi promene u telu i vašem emocionalnom stanju. Čitajte knjige, razgovarajte sa drugim mamama koje su se nedavno porodile o pozitivnim iskustvima rađanja.

Briga za sebe
Vi ste odgovorni da na ovaj svet donesete zdrav novi život. Briga za samu sebe je i briga za bebu. Jedite dobro i zdravo, dovoljno se odmarajte, i prepustite se „samougađanju“ – brinite o sebi najbolje što možete.

Družite se
Ostanite u kontaktu sa prijateljima. Nastavite da komunicirate na uobičajen način, kao i uvek. To može da bude izvrstan način da održite vaš duh na visokom nivou. Ako primetite da se negativne emocije sve češće ispoljavaju, i da ih sve teže podnosite, ne ustručavajte se da potražite profesionalnu pomoć. Jer, od vašeg zdravlja zavisi i zdravlje vaše bebe!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije