Zaboravni ste i smušeni?

Ne brinite! To je znak da vaš mozak razvija nove sposobnosti, zahvajujući kojima ćete postati savršena mama.

Koliko vam se puta desilo da pretražite celu kuću jer se ne možete setiti gde ste zadnji put videli daljinski upravljač, da biste ga na kraju pronašli u kuhinjskom elementu u kojem držite grickalice? Od kada je sveta i veka, žene su se pitale zbog čega ih trudnoća nagoni na čudno ponašanje i razmišljanje. Naučnici su konačno došli do potvrde onoga što su brojne majke oduvek tvrdile: trudnoća zaista menja mozak! A sva ta zaboravnost i naočigled čudno ponašanje samo su nuspojava mnogo značajnijih promena moždanih struktura, koje će vam pomoći da budete dobra majka.

Foto: Guliver/Thinkstock

Šta se dešava s telom u trudnoći?

Promene u mozgu

Naučnici su utvrdili da se u trudnoći menja volumen sive mase mozga. Ovaj zaključak temelji se na višegodišnjim istraživanjima britanskih neuronaučnika – u kojima su kontinuirano upoređivani MR snimci moždane aktivnosti prvorotkinja i njihovih partnera s istovrsnim snimcima žena koje nisu majke. Svim ispitanicama snimljen je mozak, s tim što su majke testirane pre začeća, ubrzo nakon porođaja i ponovo dve godine kasnije.
Rezultati su bili fascinantni. U nekom trenutku između prvog i drugog snimanja mozga – kod svih majki registrovano je znatno umanjenje sive moždane mase. Dakle, o čemu je tačno reč?

Razvoj novih veština

Kad se uči ili usvaja neka nova veština, obično se očekuje da se volumen sive mase uvećava. Međutim, ponekad smanjenje volumena sive mase pospešuje stvaranje veze između moždanih regija, a naučnici veruju da se upravo to dešava pri savlađivanju veština majčinstva.

SAZNAJTE I… Kako kontrolisati nagle promene raspoloženja u trudnoći?

To znači da u trudnoći nestaju nepotrebne putanje (sinapse) u mozgu kako bi oslobodile mesto za bolje, efikasnije veze. Sve to pomalo lični na „veliko spremanje“ mozga i pripreme za bebin dolazak. Tim naučnika koji je izveo pomenuta istraživanja, potvrđujući specifične izmene sive mase u trudnoći, smatra da buduće majke postaju emotivno zrelije osobe upravo zahvaljujući ovim promenama. Tokom analiza MR snimaka mozga, naučnički tim otkrio je da se najveće promene dešavaju u delovima mozga odgovornim za razumevanje tuđih osećanja. Osim što ove promene donose više lične zrelosti, one doprinose tome da budete bolja majka i lakše tumačite bebina osećanja.

No, tu nije kraj. Istraživači su takođe otkrili da nivo strukturalnih promena u mozgu može biti precizan indikator povezanosti majke s bebom. Što je redukcija veća, to je jača veza između majke i njene bebe. Stoga, slobodno možemo reći da su povremene zaboravnosti i trenuci smušenosti niska cena za takve majčinske supermoći.

PROČITAJTE I… Promena tela: Neprijatna strana trudnoće

Upravo zbog toga, naredni put kada budete tražili ključeve, ili mobilni, ili novčanik… po čitavom stanu – samo se nasmejte. Vaš mozak je vrlo zaposlen – razvija se tako da vam obezbedi još važnije veštine, a to je tumačenje bebinih osećanja, reagovanje na njene potrebe i neprekidno zbližavanje s njom.

Foto: Guliver/Thinkstock

6 načina za razvijanje novih veština

1. Dnevnik je odličan način za usavršavanje novih kreativnih sposobnosti koje vam u ovom periodu obezbeđuju promene u mozgu. Ukoliko primetite da vam memorija nije kao ranije, moći ćete da se prisetite svih faza trudnoće čitajući dnevnik. Zapisujte aktivnosti kojima se bavite, svoja razmišljanja i osećanja.

2. U trudnoći se poboljšava sposobnost prepoznavanja lica. Testirajte ovu moć prelistavajući stare albume s fotografijama. Uspomene bi trebalo da se nižu jedna za drugom.

3. Družite se s bliskim prijateljima i recite im koliko vam znače. Iskoristite svoju novu veštinu za jačanje odnosa s ljudima koji su vam važni.

4. Započnite proces zbližavanja s bebom dok vam je još u stomaku, vodeći (zamišljene) razgovore s njom.

5. Vaša moć da tumačite emocije iz izraza lica sve se više poboljšava. Zato, testirajte svoju intuitivnost i pogađajte šta osobe koje srećete – ili posmatrate na nekom javnom mestu – zaista osećaju.

6. Uzimajte suplemente sa svim potrebnim nutrijentima za trudnoću, uključujući omega-3 masne kiseline, koje su posebno važne za pravilan razvoj bebinog mozga, kao i za održavanje optimalne funkcije vašeg mozga.

Više saveta potražite u AKTUELNOM oktobarsko- decembarskom izdanju magazina Mama&beba, broj 29!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije