06.10.2014 Trudnoća

„Zabranjeno voće“ tokom trudnoće

zabranjene namirnice u trudnoci

Šanse da naškodite bebi time što ćete jesti „zabranjene“ namirnice jesu male, ali ako se desi da „zakačite“ neku od bakterija koje se mogu naći u tim namirnicama, posledice mogu biti veoma ozbiljne.

Zašto onda da rizikujete kada jednostavno možete da izbacite određene namirnice iz svoje ishrane:

  • Nepasterizovani sirevi (plesnivi, rokfor, bri i slični) jer se u njima može naći parazit koji izaziva toksoplazmozu, a ova bolest je opasna za bebu.
  • Paštete iz domaće proizvodnje, neindustrijski proizveden sladoled, majonez… Ove namirnice mogu da sadrže listeriju, bakteriju koja izaziva listeriozu, a to je bolest koja može dovesti do spontanog pobačaja ili ozbiljnog oštećenja bebinog zdravlja.
  • Sirova i nedovoljno kuvana jaja, zbog mogućnosti zaraze trudnice salmonelom i opasnosti od spontanog pobačaja.
  • Sirovo i nedovoljno termički obrađeno meso (tartar biftek) i morski plodovi (školjke i suši) zbog opasnosti od toksoplazmoze. S obzirom na to da se ovaj parazit može naći i na povrću, naročito onom koje raste pri zemlji, obavezno ga perite u nekoliko voda pre konzumiranja.
  • Određene vrste ribe kao što su ajkula, sabljarka, haringa i bakalar sadrže velike količine žive, pa se zbog toga ne preporučuju u ishrani trudnica. U ovu kategoriju spada i tuna, ali nju ne treba potpuno isključiti iz ishrane, već njen unos treba ograničiti na maksimalno dve male konzerve (100 g) nedeljno.
  • Juneća, jagnjeća i svinjska džigerica sadrže previše vitamina A, koji se dovodi u vezu sa nekim oštećenjima ploda, pa ih zbog toga treba izbegavati. Pileća džigerica je pogodnija za ishranu trudnica, ali ne više od jedne porcije nedeljno.
  • Alkoholna pića su tokom trudnoće strogo zabranjena!

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije