15.03.2018 Začeće

7 saveta koji će vam pomoći da zatrudnite

Thinkstock

1. Prestanite da pijete antibebi pilule neko vreme pre nego se odlučite za trudnoću

Ukoliko uzimate antibebi pilule duži vremenski period, morate stati sa upotrebom nekoliko meseci pre nego što počnete da planirate trudnoću. To važi i za druge vrste hormonalnih kontraceptivnih metoda (npr. injekcije progesterona treba prekinuti sa upotrebom devet meseci pre bilo kakvog pokušaja začeća).

Posle određenog vremena korišćenja kontraceptivnih pilula vašem telu će biti potrebno nekoliko menstraulnih ciklusa da ponovo počne normalno da ovulira i bude spremno za trudnoću. Dobra strana je što imate dovoljno vremena da ispratite ciklus i ustanovite kada tačno ovulirate, što je ključna stvar ukoliko želite da ostanete u drugom stanju. Važno je zapamtiti, jednom kada prestanete sa korišćenjem antibebi pilula možete ostati u drugom stanju svakog trenutka.

2. Izračunajte kada su vam plodni dani

Nezavisno od toga koliko vi i vaš partner pokušavate, ukoliko propustite plodne dane, nećete ostati u drugom stanju. Najčešća greška koju ljudi prave je što ne izračunaju kada je šansa za trudnoću najveća.

Kalendar ovulacije

Većina doktora preporučuje korišćenje testova za ovulaciju za preciznije izračunavanje. Test za ovulaciju utvrđuje kada je jajna ćelija spremna da se pusti u jajovod i radi po principu utvrđivanja rasta luteinizirajućeg hormona u mokraći, što se događa 36-48 sati pre ovulacije.

Postoje dva osnovna tipa testova za ovulaciju: prvi koriste žene koje imaju redovan ciklus i otprilike znaju kada ovuliraju, i on se koristi nedelju dana pre ovulacije, i drugi tip koji se koristi svakog dana u mesecu.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije