04.01.2018 Začeće

HRANA koja podstiče začeće

Kako se izboriti s pošastima modernog života, koje su, sasvim izvesno, u korenu problema s plodnošću, što čini da eksperti za vantelesnu oplodnju poslednjih godina imaju sve više posla?

Što se tiče ishrane, stvari nisu tako komplikovane kako to deluje na prvi pogled: čak i male promene jelovnika izazvaće uočljive efekte, te vas ohrabriti da nastavite u dobrom pravcu. No, pre toga trebalo bi da se bolje upoznate s osnovnim sastojcima hrane i njihovim uticajem na plodnost…

PROTEINI – ključ plodnosti

Ove supstance nisu neophodne samo za izgradnju mišića – bez njih nema ni proizvodnje hormona, jajnih ćelija i sperme. Naše telo nije u stanju da produkuje većinu esencijalnih amino-kiselina, gradivnih elemanata proteina, što znači da se takve materije moraju unositi hranom, to jest konzumiranjem posnih vrsta mesa, jaja, ribe… Kako preporučuju nutricionisti, to treba činiti najmanje jednom dnevno, s tim što bi šnicla ili filet trebalo da budu veličine šake.

Ako ste vegetarijanac i vegan…

Ishrana vegetarijanaca, gde su glavni izvori proteina jaja i mlečni proizvodi (ponekad i riba), uglavnom pokriva potrebe organizma za esencijalnim amino-kiselinama, ali bi je ipak trebalo malo pojačati suplementima vitamina B12, kojeg ima isključivo u crvenom mesu. Ovaj suplement obavezno treba da uzimaju vegani, kojima se savetuje da u ishranu uvrste brašno s visokim sadržajem proteina, načinjeno od celovitih zrna žitarica (posebno se preporučuje ono od heljde), te, po mogućstvu, obogaćeno klicama.

MASTI

Obavezno, ali koje?

Glavna asocijacija na masnoće jeste “nezdravo”, ali ovu ogromnu zabludu razbija podatak da bez ovih korisnih supstanci nema pravilne sinteze hormona niti regulacije menstrualnog ciklusa, te da njihov nedostatak umnogome otežava začeće i održavanje trudnoće. To se, naravno, odnosi na mononezasićene masti, dok su zasićene upravo suprotno – jedan od najvećih neprijatelja plodnosti.

Esencijalne masne kiseline

Naše telo nije u stanju da proizvede ove korisne nutrijente, koji se stoga moraju uzimati preko hrane. Postoji nekoliko vrsta esencijalnih masnih kiselina, ali za plodnost su ubedljivo najvažnije omega-3, koje podstiču sintezu polnih hormona i pomažu održavanje ravnoteže supstanci neophodnih za važne funkcije u organizmu, usled čijeg disbalansa raste rizik od spontanog pobačaja. Rezultati studija pokazuju da žene koje su konzumirale hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, pogotovo onima dugog lanca – EPA i DHA (ima ih najviše u ribljem ulju) – smanjuju opasnost od gubitka ploda i prevremenog porođaja.

Zasićene masti

Ulaze u sastav životinjskih produkata, a ukoliko se konzumiraju u preteranim količinama, smanjuju kvalitet jajnih ćelija. Međutim, po mišljenju stručnjaka, punomasni mlečni proizvodi, koji ih takođe sadrže, ne utiču negativno na fertilitet, već, kako pokazuju studije, podstiču ovulaciju, pa je bolje uzimati takve produkte nego one s manjom količinom mlečne masti.

Transmasti

Sadrže ih pržena hrana i industrijski proizvodi (na deklaracijama se identifikuju kao hidrogenizovana mast). Štetno deluju na celokupni organizam, što se odražava i na plodnost.

Koliko masnoće?

U celokupnoj ishrani udeo masnoća trebalo bi da bude 30% (oko 70 g dnevno), a savetuje se konzumiranje hrane bogate EFA i mononezasićenim masnim kiselinama, s tim što udeo zasićenih masnoća ne bi smeo biti veći od 20 g na dan. Savetuje se upotreba hladnoceđenog ulja masline, koštica grožđa, lana ili suncokreta, te konzumiranje masne morske ribe (skuša, losos, sardina…), koštunjavih plodova i avokada.

UGLJENI HIDRATI – banka energije

Zbog visokog nivoa kalorija, ugljeni hidrati nisu omiljeni među onima koji drže do vitke linije, ali odmah da raščistimo – bez njih se ne može, jer su glavni izvor energije i pokretač svih funkcija u telu. To se prvenstveno odnosi na složene ugljene hidrate, one kojih ima u mahunarkama, celovitim žitaricama, voću i povrću, a koji se sporo razlažu i postepeno podižu nivo insulina održavajući stabilan nivo glukoze u krvi. S druge strane, preterano konzumiranje prostih ugljenih hidrata, hrane i pića zaslađenih šećerom, povećava rizik od rezistencije na insulin, nastanka dijabetesa i pojave policističnih jajnika, koji umnogome smanjuju šanse za začeće.

VAŠ PLAN: KORAK PO KORAK DO ZAČEĆA

Smanjite telesnu težinu

Gojaznost uzrokuje hormonsku neravnotežu, remeti ovulaciju i blokira reproduktivni sistem, drastično smanjujući šanse za začeće.

Redukujte unos kofeina i alkohola

Alkohol je jedan od glavnih neprijatelja začeća, a pritom povećava i rizik od spontanog pobačaja, što – doduše, u manjoj meri – važi i za kofein. To ne znači da s vremena na vreme ne možete popiti čašu vina ili šolju kafe, ali veće količine zaista nisu preporučljive.

Voće i povrće: pet puta dnevno

Koncipirajte jelovnik tako da vam svaki obrok sadrži povrće ili voće bogato najmoćnijim antioksidansima – vitaminima C i E, kao i selenijumom, koji će sprečiti oštećenja jajnih ćelija izazvana delovanjem slobodnih radikala.

Recite NE brzoj hrani

Koliko god da su omiljeni, pomfrit, pljeskavice, hamburgeri i druga brza hrana – izuzetno su štetni za zdravlje. Stoga žena koja želi da ostane u drugom stanju, te da održi trudnoću – mora da ih izbegava u širokom luku, jer veoma negativno utiču na plodnost. Pritom, ne sadrže ni delić nutrijenata koji podržavaju trudnoću.

Foto: Guliver/Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije