08.10.2016 Začeće

Lečenje steriliteta kod žena: Do bebe podmlađivanjem jajnika

Sterilitet se definiše kao nemogućnost jednog para da ostvari trudnoću posle godinu dana redovnih seksualnih odnosa, kao i nemogućnost da se ostvarena trudnoća održi do predviđenog termina porođaja.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Smatra se da u Srbiji postoji oko 250 do 300 hiljada parova sa problemom infertiliteta. Kod parova do tridesete godine starosti period pokušaja posle koga bi bilo neophodno ispitivanje razloga i lečenje steriliteta je dve godine. Do četrdesete godine starosti ovaj period je godinu dana, a posle toga pola godine bez trudnoće je razlog za isptivanje i lečenje steriliteta.

Postoje brojni faktori koji mogu uzrokovati sterilitet. Kod muškaraca je najčešće u pitanju loš kvalitet sperme, posledica smanjenog broja ili pokretljivosti spermatozoida u ejakulatu ili izostanka proizvodnje spermatozoida. Kod žena su to pre svega hormonski poremećaji, neprohodnost jajovoda, endometrioza, upalni procesi u maloj karlici, poremećaji imuniteta, nasleđa, internistička oboljenja i drugo.

Do ovih promena mogu dovesti anatomski poremećaji, hormonski, infektivni, nasledni i drugi faktori. Stres, pušenje, prevelika fizička aktivnost mogu uticati na smanjenje oplodne moći kod oba pola. Godine starosti, takođe, igraju veliku ulogu – kod dvadesetpetogodišnjakinja stvara se 90% zdravih, a 10% izmenjenih, nekvalitetnih i nenormalnih jajnih ćelija, a dvadeset godina kasnije, u 45. godini, 90% je nenormalnih, a samo 10% normalnih, kvalitetnih ćelija.

Na koji način pomaže i olakšava začeće metoda podmlađivanja jajnika pročitajte OVDE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije