08.10.2016 Začeće

Nova tehnologija: „3D štampanje jajnika“ u borbi protiv neplodnosti

Nova 3D metoda mogla bi pomoći ženama koje boluju od raka jajnika ili su prerano ušle u menopauzu, da se ipak ostvare u ulozi majke…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

IVF tehnologija pomogla je parovima širom sveta da dobiju decu, a sada je razvijena potpuno nova metoda koja takođe pospešuje šanse za dobijanje bebe. Reč je o 3Dštampanim jajnicima„.

Ova tehnologija mogla bi pomoći ženama koje imaju rak jajnika, ali i onim koje su prerano ušle u menopauzu. Možda zvuči kao naučna fantastika, ali ova tehnologija je već testirana na ženkama miševa.

U studiji, koja je objavljena ranije ovog meseca, se navodi da su miševi sa usađenim 3D „štampanim“ jajnicima doneli na svet zdrave bebe, kao i da su imali normalni hormonalni ciklus, tako da su mogli i brinuti o njima i dojiti ih.

Istraživači koji su radili na tom projektu tvrde da bi se ova tehnologija mogla koristiti za lečenje neplodnosti. Napravljeni jajnik se samo „umetne“ umesto oštećenog, a pravi se od želatina koji nije štetan za organizam. Kada ga „ištampaju“ u njega se „stavljaju“ ćelije koje proizvode estrogen i jajne ćelije iz ljudskih ćelija.Istraživači sada planiraju da ovu tehnologiju testiraju i na svinjama.

Do sada su 3D štampačem napravljeni udovi, uši, kosti, i mnogi drugi delovi tela.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije