09.09.2016 Začeće

Prekid trudnoće ili ne: Hemoterapija ne šteti razvoju fetusa?!

Prva studija koja pokazuje uticaj na psihički razvoj i srčani status 38 dece koja su bila izložena uticaju hemoterapije koju je majka primala za vreme trudnoće, a upoređena s istim brojem dece zdravih majki, pokazala je da se psihički razvoj dece bitno ne razlikuje.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Hemoterapija posle prvog tromesečja trudnoće ne utiče na psihički razvoj deteta ili razvoj srca, pokazala je međunarodna studija predstavljena na nedavnom evropskom skupu onkologa u Madridu.

Vođa studije prof. dr Frederik Amant iz Univerzitetske bolnice Leuven u Belgiji, uneo je nadu i objasnio mnoge strahove vezane za do sada nedovoljno istraženo pitanje – može li hemoterapija kojoj se podvrgava majka da utiče na razvoj deteta, piše Večernji list. Rezultati istraživanja tima naučnika prof. Amanta pokazali su da primena hemoterapije ne bi trebalo da bude razlog za prekid trudnoće, odlaganje početka lečenja majke ili izazivanje preranog porođaja.

Prema njegovim rečima, onkolozi su do sada prilično oklevali s propisivanjem hemoterapije trudnicama zbog potencijalnih nepovoljnih uticaja na plod. Prva studija koja pokazuje uticaj na psihički razvoj i srčani status 38 dece koja su bila izložena uticaju hemoterapije koju je majka primala za vreme trudnoće, a upoređena s istim brojem dece zdravih majki, pokazala je da se psihički razvoj dece bitno ne razlikuje.

I rezultati istraživanja srčane funkcije u obe grupe su bile u granicama normale, čak su u studiji o uticaju terapije zračenja na decu žena koje su imale rak tokom trudnoće došli do sličnih zaključaka. Stručnjaci su, takođe, otkrili da je 16 dece, u vreme dok su bili u materici i bili izloženi radioterapiji, neurofiziološki i psihički zdravi i ne razlikuju se od onih koji nisu bili izloženi radiološkom zračenju. Samo je jedno dete iz istraživanja zaostajalo u razvoju, jer je bilo izloženo niskoj dozi zračenja, ali je i majka imala komplikacije zbog agresivnosti raka i zato je dete rođeno prerano.

Prof. dr. Amant ipak savetuju onkolozima da budu oprezni prilikom propisivanja lekova trudnicama i prilikom propisivanja zračenja u poslednjem tromesečju trudnoće. Doktor Amant je skrenuo pažnju na potrebu propisivanja kontracepcije za žene obolele od raka i nakon što im je dijagnostikovana bolest i propisana hemoterapija, jer se neškodljivost hemoterapije pokazala samo za decu trudnica u kasnijim fazama trudnoće, dok u prvom tromesečju fetusu škodi izloženost hemoterapiji. Među oko 900 pacijentkinja iz Registra za rak Međunarodne mreže za trudnoću i neplodnost onkoloških bolesnika beleži se 29 slučajeva neplanirane trudnoće nakon što im je dijagnostikovan rak ili za vreme primanja hemoterapije. Među njima, trećina se odlučila za prekid trudnoće, dve su imale spontani pobačaj, a dve su žene uspele da iznesu trudnoću.

foto: Freedigitalphotos.net/hin255

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije