12.04.2016 Začeće

Rešenje za sterilitet: Veštački stvorena jajna ćelija i spermatozoid

laboratorija

Naučnici u Kembridžu pronašli su način da naprave ljudsku jajnu ćeliju i spermatozoid koristeći samo kožu dve odrasle osobe istog pola.

To znači da bi uskoro možda mogla da se rađaju deca dva muškarca ili dve žene, ali i način da parovi koji pate od steriliteta konačno dobiju potomstvo.

Ipak, kritičari se brinu da će ovakav napredak u nauci uskoro dovesti do takozvanog “dizajniranja beba” u kom će roditelji birati izgled, karakter i zdravstveno stanje budućeg deteta.

Stručnjaci Univerziteta u Kembridžu i Vajsman instituta u Izraelu koristili su kožu pet odraslih osoba, kako bi veštački stvorili matične ćelije od kojih nastaju spermatozoidi i jajne ćelije.

Jakob Hana, specijalista i vođa projekta u izraelskom ogranku, kaže da bi nove bebe začete na taj način mogle da se rađaju već za dve godine.

Međutim, on kaže da o svim mogućim posledicama treba pažljivo razmisliti.

“Nisam za to da dizajniramo ljude, ali mislim da će ova tehnika biti od koristi osobama koje su neplodne usled neke bolesti”, kaže on i dodaje:

“Vlada i veliko interesovanje pripadnika gej zajednice, jer bi to značilo da mogu da se prave jajne ćelije i spermatozoidi od kože roditelja istog pola”.

Otkriće objavljeno u stručnom magazinu „Cell“, pokazuje da je gen SOX17 ključan u procesu reprogramiranja ljudskih ćelija.

Profesor Azim Surani sa Univerziteta u Kembridžu kaže da je otkriveno i da u matičnim ćelijama ne dolazi do epigenetskih mutacija izazvanih starenjem.

“To znači da je ćelija regenerisana i resetovana, pa dok naše ćelije tela stare i sadrže genetske greške, kod ovih to nije slučaj”, kaže on
Foto: Freedigitalphotos.net/Photokanok
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije