05.10.2016 Začeće

Sterilitet kod muškaraca: Bildovanje može izazvati neplodnost

Loše navike utiču na to da su muškarci generalno sve manje plodni. Anabolici koje koriste da lakše „izvajaju“ telo utiču na hormone, i tu često počinju problemi koji za posledicu imaju infertilitet.

bildovanje

Ispitivanje bračnog steriliteta, prema najnovijim preporukama, treba da počne analizom spermograma. Uzroci smanjene fertilnosti muškaraca mogu da budu različiti, od infekcija i nekih stečenih poremećaja, do loših životnih navika. Dokazano je da na pokretljivost i vitalnost spermatozoida utiču stres, pušenje, gojaznost, narkotici, korišćenje anabolika.

– Sve češće u kliničkoj praksi urologa srećemo mlade muškarce koji radi povećanja volumena mišića koriste razne anabolike – kaže profesor dr Aleksandar Vuksanović, urolog Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije. – Za njih kažemo da su muškarci sa velikim mišićima, a testisi su im kao klikeri. Anabolici, pre svega, imaju uticaj na hormonalnom nivou. Nažalost, taj poremećaj se odražava i na reproduktivnu moć, na ono što testisi rade. Jer, pored muškog hormona, testisi proizvode i spermatozoide, i tu počinje problem koji vrlo često za posledicu ima infertilitet.

U cilju poboljšanja produkcije spermatozoida, muškarci ne bi trebalo da se bave ekstremnim sportskim aktivnostima, a preporuka je i da izbegavaju saune sa visokom temperaturom, nošenje termalnog veša, boravak u džakuzi kadama sa veoma toplom vodom.

– Promene životnih navika, kod blažih oblika, mogu da dovedu do popravljanja nalaza spermograma – navodi dr Vuksanović. – Hormonalni poremećaji su mogući uzrok muškog steriliteta, a češći su kod infertilnih i subfertilnih muškaraca, nego u zdravoj populaciji. Hormoni koje ispitujemo su FSH, LH, testosteron, SHBG, prolaktin. U slučaju teških oblika oni pomažu u dijagnostici opstrukcije.

Takođe, i oboljenja prostate mogu da utiču na kvalitet sperme.

– Oboljenja prostate koja mogu da utiču na fertilnost muškaraca su infekcije, akutne i hronične – objašnjava dr Vuksanović. – Akutne prati dosta burna simptomatologija, povišena temperatura, jeza, groznica, poremećaj mokrenja, što relativno brzo dovodi pacijenta lekaru. Međutim, kod hroničnih upala burnih simptoma nema, a problem može da postoji dugi niz godina uz oskudne simptome.

Mikrobiološkim ispitivanjima se, osim spermokulture, analizira i bris uretre i bris uretre na hlamidiju, koja je često uzrok steriliteta, a može dugi niz godina da postoji i da ne daje nikakve, ili veoma blage simptome. Ova bakterija može da bude uzrok opstrukcije, ali i smanjene pokretljivosti spermatozoida i smanjene vitalnosti.

– U lečenju hlamidije često se dešavaju greške – napominje naš sagovornik. – Nekada se koriste neadekvatni antibiotici, ili se ne daju u nedovoljnoj dozi, ne leče se oba partnera, ne koristi se kondom tokom terapije.

Loše tumačenje spermograma

Ukoliko je nalaz spermograma normalan, ne mora da se ponavlja. Ali, s obzirom na to da postoje normalne varijacije u fertilnosti muškarca, može da se desi da jedan nalaz spermograma, kod inače normalnog fertilnog muškarac, bude loš. Zbog toga se savetuje da se, kod patološkog nalaza, spermogram obavezno ponovi. – Nažalost, veoma često se ovaj nalaz neadekvatno tumači, jer se ne poštuju preporuke Svetske zdravstvene organizacije – ističe dr Aleksandar Vuksanović. – Zato je tumačenje spermograma često veoma nepouzdano.

Izvor: Novosti
Foto: Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije